Internasjonal kritikk av det norske valgsystemet

Det nors­ke valg­sys­te­met får kri­tikk fra Or­ga­ni­sa­sjo­nen for sik­ker­het og sam­ar­beid i Euro­pa (OSSE). Or­ga­ni­sa­sjo­nen mener sys­te­met har flere svak­he­ter som kan ut­nyt­tes.

OSSE peker spe­si­elt på at det ikke fin­nes noen mu­lig­het til å anke valg­av­gjø­rel­ser til en nøy­tral part. I Norge er det nem­lig Stor­tin­get selv som be­hand­ler slike kla­ger.

- Hvis det er en klage, så er det per­sonen som ble valgt som skal be­stem­me om val­get av ham er gyl­dig eller ikke, sier sje­fen for OSSE-opp­dra­get i Norge, Peter Eicher, Til Dags­avi­sen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Fått advarsel

Al­le­re­de i 2009 på­pek­te OSSE denne svak­he­ten, men nors­ke myn­dig­he­ter har ikke rea­gert. Eicher mener dette er i strid med van­li­ge valg­pro­se­dy­rer i flere land.

At per­soner som står på valg­lis­te­ne kan være med i lo­ka­le valg­sty­rer, får også OSSE til å heve øyen­bry­ne­ne.

Kristiserer mandatfordeling

Norge får også kri­tikk for man­dat­for­de­lin­gen der stem­mer fra store dis­trik­ter med få men­nes­ker, som for ek­sem­pel Finn­mark, tel­ler be­trak­te­lig mer enn stem­mer fra stor­byer som Oslo.

Eicher mener at nord­menn har eks­trem høy til­lit til at sys­te­met er rett­fer­dig og på­li­te­lig, noe han mener gir grunn til be­kym­ring.

- Folk har så mye til­lit at noen av de sik­ker­hets­me­ka­nis­me­ne og reg­le­ne som vi for­ven­ter å se i et hvil­ket som helst land, ikke har blitt in­sti­tu­sjo­na­li­sert i Norge, mener han. (©NTB)