- Innkalte Norges ambassadør på teppet

Irans utenriksdepartement innkalte Norges ambassadør til Iran, Roald Næss. Mener Norge bryr seg uten rett.

Norges Ambassadør til Teheran, Roald Næss, har ifølge iranske nyhetsmedier blitt innkalt til det iranske utenriksdepartmentet for å forklare hvorfor Norge bryr seg med saker som ikke angår landet.

- Angår ikke Norge

Det iranske nyhetsmediet Press TV hevder søndag kveld at Norge ikke har noe med å blande seg inn i saker som ikke angår landet.

Etter at norske myndighetspersoner skal ha ytret misbilligelse over Irans henrettelse av kriminelle, ble Næss innkalt og fikk beskjed om å overbringe landets offisielle stilling i saken.

Kritikk

Utenriksdepartementet skal også ha fortalt ambassadør Næss at den norske regjeringen ikke var hevet over kritikk, og nevnte spesielt Norges stillhet i forbindelse med "sionistregimet" Israels overgrep mot befolkningen på Gazastripen.

Norge fikk også kritikk for Vestens rasemessige diskriminering overfor immigranter, sier Press TV.

- Mot normene

Ambassadøren skal også ha kritisert den norske regjeringen for å være mot "normene og menneskerettighetene i Iran og Norge ble også anklaget for å har fabrikkert politisk motiverte nyheter omkring avgjørelse fra iranske rettssaker, ifølge nyhetsbyrået Iran Focus.

Det offisielle nyhetsbyret ISNA skriver at Norges ambassadør skal ha lovet å overbringe den diplomatiske protesten fra det iranske utenriksdepartementet.

Erfaren

Roald Næss har tidligere tjenestegjort for utenriksdepartementet i Praha, Genève, Brussel og Stockholm. Han tok over ambassadørstillingen i november i fjor.

Dagen Magazinet har vært i kontakt med utenriksdepartementet søndag kveld, men presseansvarlig hadde ikke vært i kontakt med ambasadør Næss.