Ingen vil utfordre KrF-nestlederne

Ingen vil bekrefte at stiller til valg mot de sittende KrF-nestlederne. Det er ikke godt nok argument at man ikke vil stille mot de sittende nestlederne, sier fylkesleder.

Ingen vil be­kref­te at stil­ler til valg mot de sit­ten­de KrF-nest­le­der­ne. Fem av de som er fore­slått av fyl­kes­la­ge­ne sier klart nei, flere av dem fordi de ikke vil utfordre de sittende nestlederne som har takket ja til gjenvalg.

Det argumentet er ikke tungt nok, mener KrFs fylkesleder i Hordaland, Pål Kårbø.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Det må valgkomitéen og landsmøtet ta ansvar for. Slik er det i en demokratisk organisasjon, sier Kårbø.

Hordaland KrF spilte inn hele fem navn til valgkomitéen. Fire av dem sier nei til å stille. Kun Bjørg Tysdal Moe, som er sittende nestleder, har sagt ja.

- Vi har et dilemma, sier Kårbø til at ingen vil utfordre de to sittende nestlederne som ikke vil ha plass på stortinget etter høstens valg. Dersom partileder Knut Arild Hareide får plass i en ny regjering etter høsten, kan KrF risikere at ingen av de tre i ledertrioen er på Stortinget.

Fem av de seks KrF-po­li­ti­ker­ne som fyl­kes­la­ge­ne har spilt inn som mot­kan­di­da­ter til de sit­ten­de nest­le­der­ne, sier et krys­tall­klart nei til å ut­ford­re Dag­run Erik­sen og Bjørg Tys­dal Moe ved lands­mø­tet i april.

Line Hen­ri­et­te Hjem­dal fra Øst­fold er fore­slått av fire fyl­kes­lag. «Nei», sva­rer hun på sms på spørs­mål om hun er kan­di­dat til nest­le­der­ver­vet.


LES OGSÅ:
Kamp om plas­se­ne ved Ha­rei­des side

Dagen kart­la denne uken hvem KrFs fyl­kes­lag har øns­ket seg som nye nest­le­de­re. De to sit­ten­de nest­le­der­ne Dag­run Erik­sen og Bjørg Tys­dal Moe tar begge gjen­valg, men ingen av dem kom­mer til å ha plass på stor­tin­get etter høs­tens valg.

Flere fyl­ker har latt være å fore­slå Erik­sen siden de mener det ikke er guns­tig at ingen av nest­le­der­ne sit­ter på Stor­tin­get.

Vil ikke stil­le

Hans Olav Syv­er­sen er øns­ket av de store fyl­kes­la­ge­ne både Horda­land og Ro­ga­land, men stil­ler ikke.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Jeg øns­ker ikke å stil­le mot noen av de som sit­ter som nest­le­de­re, sier Syv­er­sen.

- Uav­hen­gig av det kjen­ner jeg at ver­vet som par­la­men­ta­risk leder kre­ver sitt. Jeg har ikke hatt tan­ker i de baner, sier Syv­er­sen, som er inne i sin andre pe­rio­de som re­pre­sen­tant fra Oslo.

Kjell In­golf Rop­stad fra Aust-Ag­der av­vi­ser også at han stil­ler som nest­le­der­kan­di­dat, til tross for at han er øns­ket av to av fyl­kes­la­ge­ne Dagen har snak­ket med.

- Jeg er for­nøyd med de le­der­ne vi har i dag og tror de vil gjøre en god jobb i valg­kam­pen, sier Rop­stad.


LES OGSÅ:
Dag­run Erik­sen vil fort­set­te som nest­le­der i KrF

Uak­tu­elt

Horda­land KrF pekte på fem kan­di­da­ter til valg­ko­mi­te­en, blant dem Olaug Bolle­stad fra Ro­ga­land som er KrFs liste­topp i hjem­fyl­ket.

- Jeg har sagt til valg­ko­mi­te­en at jeg ikke er på den pla­ne­ten, sier hun.

Øy­vind Hå­brek­ke, stor­tings­re­pre­sen­tant fra Sør-Trøn­de­lag, var også på Horda­land KrFs ønske­lis­te, men han av­vi­ser in­vi­ta­sjo­nen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Det er uak­tu­elt. Jeg har syv dager i uka og fire barn. Da går ikke regne­styk­ket opp. Det er uak­tu­elt, sier Hå­brek­ke.

Vil tenke seg om

Malin Sten­sø­nes sit­ter ikke på Stor­tin­get i dag, men top­per stor­tings­valgs­lis­ten til Akers­hus KrF. Hun er fore­slått til valg­ko­mi­te­en av minst to fyl­kes­lag.

- Dette er helt ny in­for­ma­sjon for meg. Det er en lang pro­sess frem til lands­mø­tet i april, og nå synes jeg valg­ko­mi­te­en skal få gjøre job­ben sin, sier Sten­sø­nes.


LES OGSÅ:
-u Pro­blem med nest­le­de­re uten­for Stor­tin­get

Hun av­vi­ser ikke at det er ak­tu­elt å stil­le.

- Hvis det blir ak­tu­elt, skal jeg tenke over det, sier hun.

Le­der­trio skal vel­ges på lands­møte i Trond­heim 25. - 28. april. Valg­ko­mi­te­en må av­slut­te sitt ar­beid innen 1. mars.

(Dagen)

KrF-nestledere

De sittende nestlederne Dagrun Eriksen og Bjørg Tysdal Moe får størst oppslutning som nestleder fra fylkeslagene, men tett fulgt av Hans Olav Syversen og Line Henriette Hjemdal.

Eriksen blir vraket av de to tunge fylkeslagene Hordaland og Rogaland fordi hun ikke kommer på Stortinget.