Passasjerer står i kø på Gare du Nord-stasjonen i Paris for å skaffe seg billetter til Eurostar-toget til London etter at flyavgangene deres ble innstilt. Men togene er fulle til mandag, slik tog og ferjer er over hele Europa.

Ingen tegn til åpning av luftrommet over Europa

De fleste landene i Europa forlenget flyforbudet i sine luftrom lørdag. Tog og ferjer på hele kontinentet er fullbooket.

Den enorme askeskyen spredte seg videre sørøstover og nådde fredag kveld fram til Bulgaria, Nord-Italia og utkanten av Moskva. Skyen stanset reiseplanene til millioner av mennesker, ikke bare i Europa, men også i Amerika og Asia, mens flyselskapene ifølge IATA taper rundt 200 millioner dollar for hver dag flyforbudet fortsetter. Stengningen av luftrommet over mange europeiske land ble forlenget lørdag. I Danmark blir det ikke aktuelt med flyginger før klokken 2 natt til søndag. I Frankrike er flyplassene i første omgang stengt fram til klokken 20, mens stengningen varer fram til klokken 19 i Sveits. Fullt på tog og ferjer I Belgia er luftrommet stengt fram til klokken 20. Britiske luftfartsmyndigheter opplyser at luftrommet er stengt fram til søndag.Foruten en liten lomme nord i Norrland kommune, kommer det svenske luftrommet kommer til å forbli stengt gjennom hele lørdagen, oppgir Luftfartsverket. Til sammen ble 16.000 flyavganger i Europa innstilt fredag av de normalt 28.000 flyavgangene, mens folk sloss for å skaffe seg alternative reisemåter. Men på mange tog i Europa, inkludert Eurostar-toget under Den engelske kanal, er det ingen ledige seter før mandag, og også ferjene er fullbooket. Avganger kansellert Lavprisselskapet Ryanair kansellerer alle avganger fram til mandag for at ikke passasjerene skal gjøre seg falske forhåpninger om å få fly i løpet av helgen. SAS, Lufthansa og Air-Berlin er blant flyselskapene som har innstilt alle avganger inntil flyforbudet blir opphevet igjen. Ekspertene sier at forstyrrelsene vil vare langt ut i neste uke, uansett hva som skjer på Island, og kanskje i månedsvis om utbruddet ikke gir seg. (©NTB)