Ingen sted å flykte for titusener av syrere

FN er dypt bekymret for 12.000 syriske flyktninger som nektes å krysse grensen til Jordan. Inne i Syria er det knapt noe sted å søke tilflukt lenger.

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) ba tirsdag Jordan åpne grensen, spesielt for barn og andre sårbare grupper.

– Det er fare for flyktningens liv de neste månedene. Så i dag ber UNHCR Jordan om å la de strandede flyktningene reise inn i landet, sier UNHCRs talskvinne Melissa Fleming.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Situasjonen for internt fordrevne syrere er nå så vanskelig at det knapt finnes noe sted der de kan få innkvartering, mat og helsehjelp, ifølge Røde Kors.

Ingen alternativer

– Halvparten av befolkningen i Syria har flyktet. Og nå er halvparten av dem som er igjen i landet, internt fordrevne. Mange har flyktet så mange ganger at de ikke har flere alternativer igjen, sier Sven Mollekleiv, president i Røde Kors.

Millioner av syrere står foran en vinter som kan bli skjebnesvanger, uten tilgang på næringsrik mat, helsehjelp, oppvarming og rent vann. Da Mollekleiv nylig besøkte landet, møtte han mennesker som hadde valgt å flykte tilbake til ødelagte hus og områder.

– Det må bli slutt på denne galskapen! Nødhjelp må slippes fram til de som har desperate behov. Jeg er sikker på at verden kan gjøre mer for Syria, og det må skje nå mens det er noen igjen å redde, sier Mollekleiv i en pressemelding.

Prekært for sykehus

Samtidig melder Leger Uten Grenser (MFS) om en kraftig forverring i situasjonen i Azaz-distriktet ved den tyrkiske grensen nord for storbyen Aleppo. Kampene i området og luftbombingene blir stadig mer intense. Hvis utviklingen fortsetter, vil organisasjonen snart måtte stenge et sykehus som bistår om lag 50.000 mennesker.

– Stadig flere pasienter strømmer til ettersom andre klinikker har måttet stenge på grunn av kampene, sier MSFs koordinator Carlos Francisco.

Hjelp bombet

De siste dagene er flere kolonner med hjelpesendinger blitt bombet, og i helgen måtte MSF stanse distribusjonen av forsyninger til om lag 40.000 mennesker øst i Aleppo, ifølge en pressemelding.

Over 4 millioner av Syrias drøyt 20 millioner innbyggere har flyktet til utlandet. Hvis nabolandene hadde holdt grensene åpne, ville tallet etter alt å dømme vært mye høyere. Nesten alle som er igjen, trenger nå nødhjelp for å klare seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg avDagen.