Mange bakere sliter med helseplager.

Ingen spøk å være baker

Det er ingen spøk å være baker. En doktoravhandling viser at mellom 23-50 prosent av bakeriarbeiderne har yrkesrelatert nesebetennelse

Mens du akkurat nå kanskje sitter og gumler i deg en fersk brødskive, kan det jo være greit å ha litt medlidenhet med bakeren som har sørget for dagens beholdning av brødmat.

For ikke er mange bakere bare plaget med nesebetennelse, men en tredel av dem har også såkalte yrkesallergener. Det er en klar sammenheng mellom yrkesrelatert nesebetennelse og astmasymtoner. Disse resultatene kommer fram i doktoravhandlingen til Torgeir Storaas ved øre-nese-hals-avdelingen ved Haukeland Universitetssykehusm skriver Tidsskriftet for Den norske legeforening.

Bakerastma

197 bakere i Bergen har deltatt i kartleggingen, og den er blant annet utført gjennom intervju, spørreskjema. måling av støv på arbeidslassen, allergitester og neseskylling.

-Bakerastma er en av de hyppigste yrkesrelaterte sykdommene i vesten. Bakeriarbeidere utsettes for mye støv - mer enn anbefalte maksimusnivåer. Andelen bakeriarbeidere med nesebetennelse var 23-25 prosent, alt etter hvilken diagnosekriterier som ble brukt, opplyser Storaas.