- Ingen ønsker høye aborttall

Geir Lippestad mener debatten om reservasjonsrett er viktig, men en mulig avsporing fra de høye aborttallene. I dag ble han og kona Signe tildelt Livsvernsprisen 2014.

- Pro­ble­met er kan­skje ikke re­ser­va­sjons­ret­ten, men at det er 15.000 abor­ter i Norge i året, sa Geir Lippe­stad da han og kona Signe ble til­delt årets Livs­vern­pris.

Den kjen­te ad­vo­ka­ten har vært ty­de­lig på at han er mot re­ser­va­sjons­rett og for abort­lo­ven. Han bruk­te sin takke­tale til å sette fokus på mang­fol­det.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Sam­fun­net for­ven­ter at man skal velge bort fos­ter med Downs syn­drom. Jeg for­står de som gjør det, men vi må løfte ver­di­en hos de med Downs, ver­di­en av mang­fold. Det gjør det let­te­re for for­eld­re å ta be­viss­te valg.

Signe og Geir Lippe­stad har vært åpne med å ha barn med sterk funk­sjons­hem­ming.

For Signe er men­neske­ver­det helt iboen­de.

- Livs­vern og men­neske­verd er helt grunn­leg­gen­de, jeg ten­ker knapt over det. At noen ikke skal ha verdi fordi de ikke ser, hører eller kla­rer å puste uten hjelp skjøn­ner jeg ikke. Vi må snak­ke om hvor­dan vi for­hol­der oss til dem som er an­ner­le­des. Hvor­dan snak­ker vi om dem? Det hand­ler ikke bare om funk­sjons­hem­ming, men kul­tur og me­nin­ger også, sa hun.

Åpen­het

Det punk­tet kom også ekte­mann Geir inn på. Han po­eng­ter­te at Norge er et godt land å bo i, at vi er langt frem­me i for­hold til ver­di­er.

- Men vi må ikke sove i denne de­bat­ten. Kir­kens By­mi­sjon og Røde Kors mel­der om hu­ma­ni­tæ­re krise i våre gater. Vi kan ikke tenke at det ikke er vårt an­svar.

Ge­ne­ral­sek­re­tær i Men­neske­verd, Liv Kjer­sti Skjeg­ge­stad Tho­re­sen, sier Lippe­stads de­di­ka­sjon var vik­tig for å gi dem pri­sen.

- Deres en­ga­sje­ment for men­nes­ker med ned­satt funk­sjons­evne er for­bil­led­lig. Svært in­spi­re­ren­de er også deres ar­beid for mang­fol­det og for in­klu­de­ring av funk­sjons­hem­me­de i ar­beids­liv og medi­er. Vi øns­ker å an­er­kjen­ne Signe og Geir Lippe­stads evner, helte­mot og stand­haf­ti­ge tro på like­verd og in­klu­de­ring, sier hun i be­grun­nel­sen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Dagen

Livsvernprisen

Deles årlig ut av organisasjonen Menneskeverd.

Tidligere vinnere er blant annet:

Thorvald Steen, Marte Wexelsen Goksøyr, Beitostølen helsesportsenter, Bettina og Stein Husebø, Marianne Mjaaland, Margreth Olin, Torleiv Ole Rognum og Ola Didrik Saugstad, og Cecilie Willoch.