Stortinget, diskuterte torsdag et forslag fra Høyre til grunnloveendringer med EU-overtoner. Etter en fire timer lang debatt ble forslaget forkastet med 87 mot 75 stemmer. Foto: Knut Falch / SCANPIX

Ingen grunnlovsendring

Stortinget avviser et Høyre-forslag til grunnlovsendring med EU-overtoner. Mange representanter fra Ap og Frp trosset torsdag partilinjen og stemte sammen med nei-partiene SV, Sp og KrF.

Etter en fire timer lang debatt og votering med navneopprop viste det seg at forslaget ble forkastet med 87 stemmer mot bare 74. Grunnlovsforslaget krevde to tredels flertall, men endte som et dundrende nederlag for flertallet i kontroll- og konstitusjonskomiteen.Helt siden behandlingen i gruppemøtene onsdag var det klart at forslaget ville falle. Der bestemte Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet seg for å fristille sine representanter. Under debatten var det derfor ikke tvil om hvilken vei avstemningen ville gå, men det kom likevel som en stor overraskelse at nei-siden vant en så knusende seier.Les mer i morgendagens Dagen Magazinet.(©NTB)