Inge Lønning hylles av politiker-kolleger

Po­li­tis­ke mot­stan­de­re og parti­kol­le­ger har bare godord om Høyre-politikeren som døde søndag, 75 år gammel.

Lederartikkel i Dagen:En kjempe har gått bort

75-årin­gen hyl­les av både po­li­tis­ke mot­stan­de­re og parti­kol­le­ger for den po­li­ti­ke­ren og det men­nes­ket han var.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Høyre­po­li­ti­ker Inge Løn­ning var på ski­tur på Beito­stø­len med sin nær­mes­te fa­mi­lie da han falt om i ski­løy­pa.

Det var med stor sorg både kol­le­ger i Høyre og det øv­ri­ge po­li­tis­ke Norge mot­tok ny­he­ten om døds­fal­let.

- Han var en ru­ven­de skik­kel­se. Inge els­ket å stå på bar­ri­ka­de­ne. Men aldri på egne vegne, til det var han for be­skje­den, sier Høy­re-le­der Erna Sol­berg til NTB.

Hun be­skri­ver Løn­ning som en ideo­lo­gisk klip­pe for par­ti­et.

- Mange gan­ger var han den elds­te i rom­met, men ofte den som var yngst til sinns. Han kunne gå inn i en­hver de­batt, og delta med re­to­risk snert, his­to­risk kunn­skap, humor og en­ga­sje­ment, sier Sol­berg, som be­skri­ver et svært en­ga­sjert men­nes­ke

- Aktiv til det siste

Inge Løn­ning var stor­tings­re­pre­sen­tant fra 1997 til 2009, og Stor­tin­gets vise­pre­si­dent fra 2001 til 2005. Under EU-kam­pen i 1990-åre­ne ledet han Europa­be­ve­gel­sen.

Som pro­fes­sor i teo­lo­gi og rek­tor ved Uni­ver­si­te­tet i Oslo fra 1985 til 1992 hyl­les han også som en be­ty­de­lig aka­de­mi­ker.

Blant mange me­rit­ter verd­sat­te han Presse­lo­sjens to­le­ranse­pris og den tysk-nors­ke Willy Brandt-pri­sen spe­si­elt høyt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Han var en spen­nen­de po­li­ti­ker og re­to­ri­ker, vital og aktiv helt til det siste, for­tel­ler parti­kol­le­ga Per-Kris­ti­an Foss.

Kun en uke før han døde holdt Løn­ning fore­drag i Stor­tin­get.

- En he­ders­mann

Inge Løn­ning får også hon­nør fra sine po­li­tis­ke mot­stan­de­re.

- Inge var en vik­tig stem­me på Stor­tin­get og i sam­funns­de­bat­ten. Han var dypt re­spek­tert, sier Helga Pe­der­sen, par­la­men­ta­risk leder i Ar­bei­der­par­ti­et.

- Det er med sorg vi har mot­tatt dette tris­te bud­ska­pet. Inge var en aktiv og kunn­skaps­rik po­li­ti­ker helt til det siste, sier stor­tings­pre­si­dent Dag Terje An­der­sen (Ap).

En­ga­sje­ment går igjen i be­skri­vel­se­ne av Inge Løn­ning.

- Han var et varmt men­nes­ke jeg satte stor pris på. Med Inges bort­gang har en bauta og ka­pa­si­tet gått bort. Han var en stor etisk ten­ker og evnet å gi dybde til en­hver sam­ta­le og de­batt. Hans po­li­tis­ke og men­nes­ke­li­ge en­ga­sje­ment har vært en stor in­spi­ra­sjon for meg, sier Krf-le­der Knut Arild Ha­rei­de.

- Han hadde sine me­nin­gers mot og var en he­ders­mann, sier Frps parti­le­der Siv Jen­sen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Også Venst­re-le­der Trine Skei Gran­de vil savne Inge Løn­ning i norsk po­li­tikk.

- Inge evnet å bygge en bru mel­lom po­li­tikk og aka­de­mia som vi ikke ser så ofte i norsk po­li­tikk. Det var et vik­tig bi­drag som vil bli sav­net, sier hun.

- Vi min­nes Inge med dyp re­spekt. Han var en frem­ra­gen­de po­li­ti­ker og en skarp sam­funns­de­bat­tant og er en po­li­tisk mot­stan­der vi vil savne, sier SV-le­der Audun Lys­bak­ken.

Store­bror i sorg

En­ga­sje­men­tet skap­te også mange me­nings­mot­stan­de­re i løpet av livet.

- Spe­si­elt de siste årene tror jeg an­tal­let be­und­re­re voks­te mer, mens det ble færre av mot­stan­der­ne. Uan­sett hadde de re­spekt for Inge, sier hans bror, Per Løn­ning.

Per er ti år eldre enn Inge, og døds­bud­ska­pet kom som et sjokk for store­bro­ren.

- Han er født ti år etter meg, men vi har burs­dag med få da­gers mel­lom­rom. Så jeg har fulgt ham i alle år, men jeg var ikke for­be­redt på at jeg skul­le opp­le­ve dette, sier Per Løn­ning.

(NTB)

Artikkelen fortsetter under annonsen.