De to narkotikadømte australierne Andrew Chan og Myuran Sukumaran ble tirsdag henrettet i Indonesia. Her tennes det lys for de to under en markering i Sydney. Foto: Jason Reed / Reuters / NTB scanpix

Indonesia ga ikke etter – utlendinger henrettet

Livene til sju narkodømte utlendinger og en indonesier ble ikke spart til tross for sterke internasjonale protester. Den eneste som fortsatt kan håpe på å få leve, er en filippinsk tobarnsmor.

Henrettelsen av Mary Jane Veloso (30) ble utsatt i siste liten fordi indonesiske myndigheter vil forsikre seg om at hun ikke er et offer for menneskehandel.

Jakarta Post skriver at avgjørelsen ble tatt etter at en person meldte seg for politiet og tok på seg ansvaret for å ha rekruttert Veloso til å smugle narkotika.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det er imidlertid til liten trøst for familiene til de to australierne Andrew Chan og Myuran Sukumaran og de seks andre som ble henrettet på fengselsøya Nusakambangan utenfor Java tirsdag kveld norsk tid.

Begge ble arrestert på Bali i 2005 for forsøk på smugling av flere kilo heroin til Australia.

Skutt ved fengsel

Blant de henrettede var også en brasilianer, fire nigerianere og en indonesier. Alle var dømt til døden for alvorlig narkotikakriminalitet. Henrettelsene ble gjennomført ved skyting.

– Vi beklager sterkt det som har skjedd, og synes det er uakseptabelt. Bruk av dødsstraff hører ikke hjemme i det 21. århundre, sier utenriksminister Børge Brende (H) til TV 2.

Australia og flere andre land ba Indonesia innstendig om å stanse henrettelsene. Den siste appellen, en felles uttalelse fra EU, Frankrike og Australia, kom idet ambulanser med kister allerede var på plass ved fengselet.

I uttalelsen ble Indonesia oppfordret til å reflektere over hvordan henrettelsene vil påvirke landets internasjonale rykte og stilling i verdenssamfunnet.

Også Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland ba om at henrettelsene måtte stanses.

– Dødsstraff er en forferdelig urettferdighet som aldri kan gjenopprettes, het det i en uttalelse tirsdag, ifølge BBC.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tung avskjed

Slektningene til de dødsdømte fikk tidligere på dagen besøke sine kjære for siste gang. Det ble en svært tung avskjed.

– De skal ta ham med seg ved midnatt (klokka 19 norsk tid) og skyte ham. Jeg ber regjeringen: Vær så snill, ikke drep ham i dag, sa Raji Sukumaran etter å ha besøkt sønnen Myuran for siste gang.

Flere av Sukumarans familiemedlemmer ropte «nåde» idet de gikk tilbake mot havnen. Søsteren ropte ut brorens navn før hun kollapset inn i armene på de andre, som måtte bære henne.

Også den dødsdømte brasilianeren og den filippinske kvinnen fikk besøk av sine nærmeste tirsdag.

Bestemt president

Indonesierne har ønsket å gjennomføre henrettelsene, selv om både FNs generalsekretær Ban Ki-moon og en rekke land har fordømt dem.

President Joko Widodo, som nylig hadde statsminister Erna Solberg (H) på statsbesøk, virker fast bestemt på å bekjempe narkotika med hard hånd.

– 18.000 unge mennesker dør i Indonesia hvert år på grunn av overdoser. Vi mener alvor med vår krig mot narkotika, sa Widodo nylig i et intervju.

Les også
Familiene tok avskjed med dødsdømte i Indonesia
Les også
Amnesty ber Solberg ta opp dødsstraff i IndonesiaFakta om Indonesia