- Ikke noe stort fenomen

Valgkamper og omveltinger gir ofte en økning i historiene om barnedrap. Men noe stor utbredelse har praksisen ikke, mener Morten Bøås.

Bøås er se­nior­fors­ker ved NUPI og Afri­ka-kjen­ner. Han har hørt om prak­si­sen med barneof­ring, men ikke at det er ut­bredt i Ugan­da. Det lan­det som har frem­skaf­fet flest slike his­to­ri­er i Afri­ka, er Li­be­ria.

- Der ser man at inn mot po­li­tis­ke valg går an­tal­let slike drap opp. Men selv der­fra er det vans­ke­lig å be­døm­me hva som er ryk­ter og hva som er sant. Det fore­kom­mer i Afri­ka, men det er ikke vel­dig hyp­pig, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Spe­si­ell kraft

For noen år siden kom det en bølge av his­to­ri­er fra Tan­za­nia og Bu­run­di, hvor al­bi­no­er var blitt ut­satt for kid­nap­pin­ger og drap.

- Tan­ken var vel at siden de var spe­si­el­le skul­le man kunne trek­ke en spe­si­ell kraft ut av dem. Så ble det et vel­dig fokus på det en pe­rio­de, det ble gjort ar­resta­sjo­ner og det ble stil­le rundt saken. Det ser man ofte, at det kom­mer slike bøl­ger. De sprer seg til andre ste­der på kon­ti­nen­tet, for så å for­svin­ne, sier Bøås.

Mar­ked

Barn vel­ges, i følge Wiki­pe­dia, fordi de er lette å kid­nap­pe. Pa­ra­dok­salt nok er de som går til troll­men­ne­ne og ber om hjelp vil­li­ge til å be­ta­le nes­ten hva som helst for å få ån­de­nes hjelp. Det har der­med ut­vik­let seg noe nær et mar­ked for bort­fø­rin­gen av barn, som er mer enn bare over­tro og re­li­gion. Det er buis­ness, hev­der opp­slags­ver­ket og hen­vi­ser til BBC.

DAGEN

Les også
Barn drepes for økt velstandUganda