Torgeir Husby forsvarte i retten torsdag, han sier de har bevisst utelukket ideologer og historiske faktorer i deres erklæring av Ander sBehring Breivik.

- Ikke noe poeng for oss å drøvtygge Breiviks ideologi

Torgeir Husby forsvarte i retten at han og Synne Sørheim bevisst har utelatt alle historiske og ideologiske faktorer i deres erklæring. - Det er opp til partene i saken å gjøre det, sa han.

Rettspsykiater Torgeir Husby hadde mye på hjertet da de to endelig fikk komme til orde og forsvare sin erklæring om at Anders Behring Breivik er utilregnelig.



- Tilkaller ikke teologer

- Vi har bevisst og gjennomtenkt ikke beveget oss inn på fagkunnskap om historikk, terrorpolitikk, ideologi, religion, nettspill eller andre ting. Det er ganske enkelt fordi vi ikke er eksperter på det, og det ville blitt for omfattende for oss å gjøre det.


Han påpekte at de ikke innhenter religionskunnskap hvis en pasient hevder han er Jesus, eller historisk kunnskap hvis noen hevder de er Napoleon.



Ifølge TV2 trakk Husby sammenligninger mellom Breiviks påståtte riddernettverk Knights Templar og Jesu tolv disipler, og viste til at det ifølge Breivik var like mange Knigts Templar-grunnleggere til stede under det angivelige stiftelsesmøtet i London i 2002.
Forberedelsene til martyrdom, der han ville dele en flaske vin med to prostituerte, mener Husby kan ligne Maria Magdalena-teorier.



- Drøvtygging

Husby mener det er uforståelig at rettspsykiatrien får kritikk for å ha for stor makt i retten på det ene holdet - og samtidig beskylde dem for å ikke ta opp i seg alle fagområder i sin erklæring.


- Det er ikke noe poeng at vi drøvtygger og gulper opp slik professoral kunnskap på rettens vegne. Det er en hovedregel for vrangforestillinger at det ikke er saksfeltet som er viktig, men den betydningen observanden gir seg selv i det totale bildet. Hvis retten mener den psykiatriske betraktningsmåten blir for snever, kan partene nettopp innhente annen fagkunnskap, sa Husby.


Han la til at han mener denne rettssaken har vært et prakteksempel på hvordan dette skal gjøres.



(NTB)