Ikke frislipp for religiøse friskoler

Forslaget til ny privatskolelov vil ikke føre til en økning i antall søknader på religiøst grunnlag, sier statsminister Erna Solberg. Samtidig forteller Utdanningsdirektoratet om 45 nye privatskolesøknader for neste år.

I følge Ut­dan­nings­di­rek­to­ra­tet er sø­ker­tal­let sta­bilt i for­hold til tid­li­ge­re år, men det er flere som søker om å star­te pri­vat­sko­ler på et livs­syns­hu­ma­nis­tisk grunn­lag. Pla­ner for slike sko­ler fin­nes i Oslo, Trond­heim og Dram­men samt på noen mind­re ste­der.

I spon­tan­spørre­ti­men i Stor­tin­get ons­dag var Trond Giske (Ap) be­kym­ret for at etab­le­ring av sta­dig flere pri­vat­sko­ler på re­li­giøst grunn­lag vil skape økt se­gre­ge­ring blant nors­ke ele­ver. Han tok ut­gangs­punkt i den fers­ke god­kjen­nin­gen av en mus­limsk skole i Oslo.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Det er selv­sagt ikke slik at én skole snur opp ned på det nors­ke skole­sys­te­met. Li­ke­vel er Ap be­kym­ret over en ut­vik­ling der sta­dig flere barn sor­te­res i sko­ler etter re­li­giøs stå­sted. Dette skjer til og med før de vars­le­de lov­end­rin­ge­ne som skal gjøre det enda let­te­re å star­te pri­va­te sko­ler, ut­tal­te Giske.

Han ville vite om stats­mi­nis­te­ren også er be­kym­ret over en ut­vik­ling der flere og flere barn sor­te­res i sko­ler etter re­li­gion.

Tror det blir færre

Stats­mi­nis­ter Sol­berg var klar på at det ikke vil komme noe fra re­gje­rin­gen som ut­vi­der ad­gan­gen til å etab­le­re sko­ler på re­li­giøst grunn­lag.

- Det er tvert imot mu­lig­he­ten til å etab­le­re sko­ler som ikke har et re­li­giøst grunn­lag som er et av po­en­ge­ne. Hvis du i dag øns­ker deg en skole med spe­si­ell vekt på matte eller på idrett, kan du ikke nød­ven­dig­vis få den god­kjent etter da­gens lov. Men hvis du sam­ti­dig sier at det er en re­li­giøs skole så vil det ut­lø­se en stør­re rett til god­kjen­ning.

Hun la vekt på at re­gje­rin­gens for­slag vil mot­vir­ke at man bru­ker en re­li­giøs over­byg­ning for å etab­le­re sko­ler for andre for­mål og la til at hun er opp­tatt av at den nors­ke sko­len er så god at man har lyst til å sende barna sine dit fordi man vet at det gir barna den beste fram­ti­den.

- Der­for må ho­ved­fo­ku­set all­tid være å løfte den nors­ke, of­fent­li­ge sko­len, sa Sol­berg.

Pro­ble­ma­tisk skil­le

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Stats­mi­nis­te­ren viste til at vi i dag har 71 god­kjen­te sko­ler som har et kris­tent grunn­lag og en mus­limsk skole som nett­opp er god­kjent.

Hun inn­røm­met at det er ut­ford­ren­de med sko­ler som ba­se­rer seg på et re­li­giøst grunn­lag og det er ut­ford­ren­de med se­gre­ge­ring i sko­len.

- Det vik­tigs­te da blir at inn­hol­det i disse sko­le­ne bi­drar til in­klu­de­ring, del­ta­kel­se og for­stå­el­se. Selv om man til­la­ter sko­ler på re­li­giøst grunn­lag er det mulig å stil­le krav til inn­hold, at de føl­ger lære­pla­ne­ne, at de har et kvinne­syn i tråd med men­neske­ret­ter og norsk kvinne­syn, fram­holdt stats­mi­nis­te­ren.

Men hun hadde også flere be­ten­ke­lig­he­ter i for­hold til pri­vat­sko­ler som er etab­lert på et re­li­giøst grunn­lag:

- Det er en ut­ford­ring der­som mange går på re­li­giø­se sko­ler i Norge. Det er for­skjell på re­li­giø­se sko­ler, og det fin­nes også krist­ne sko­ler der jeg mener barna ville hatt bedre av å gå i of­fent­li­ge sko­ler.

- Men jeg synes vi skal re­spek­te­re for­eld­re­nes valg i den sam­men­hen­gen. Det er et grunn­leg­gen­de men­neske­ret­tig­hets­spørs­mål, slo Sol­berg fast.

Ap vil forby

Stats­mi­nis­te­ren lot ikke sjan­sen gå fra seg til å kom­men­te­re Ar­bei­der­par­ti­ets pri­vat­skole­po­li­tikk. I et svar til Mar­tin Hen­rik­sen sa hun at Ap tror at det blir bedre i den of­fent­li­ge sko­len ved å forby al­ter­na­ti­ver.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Vi tror det blir bedre av å løfte inn­hol­det i den of­fent­li­ge sko­len i ste­det for å bruke all ener­gi på for­buds­lin­jen mot al­ter­na­ti­ve­ne.

DAGEN

Søkerlisten

Grunnskoler:

Berger Montessori Skole As, Vestfold

Bøfjorden skule, Møre og Romsdal

Childrens International School Moss AS, Østfold

Drammen International School AS, Buskerud

Drammen Privatskole AS, Buskerud

Elvebyen ungdomsskole AS, Buskerud

Fredrikstad Private Grunnskole AS, Østfold

Gjøvikregionen International School, Oppland

Glesnes Montessoriskule og utvikling, Hordaland

Hamarøy Montessoriskole, Nordland

Idrettsskolen AS, Sør-Trøndelag

Idrettsungdomsskolen - Lerkendal AS, Sør-Trøndelag

Joachim Skogsrød, Telemark

Kobbeleia Montesorryskule AS, Hordaland

Kristiansand Friskole AS, Vest-Agder

Løddesøl Montessoriskole SA, Aust-Agder

Midtpunktet Montessoriskole SA, Nord-Trøndelag

Moamarka Montessorsiskole SA, Nord-Trøndelag

Møre barne- og ungdomsskule Skodje AS, Møre og Romsdal

Nesheim Privatskole AS, Aust-Agder

Sandnes Ungdomskole, Rogaland

Senja Montessoriskole, Troms

Skodvin Montessoriskule, Hordaland

Stavanger Ungdomskole, Rogaland

Sør-Odal Montessoriskole SA, Hedmark

Telavåg Montessoriforening, Hordaland

Trollvik skole, Troms

Trondheim Private Grunnskole AS, Sør-Trøndelag

Vang Montessoriskule SA, Oppland

Øvre Romerike Montessori Skole AS, Akershus

Åmotsdal Montessoriskule SA, Telemark

Oslo Private Grunnskole as, Oslo

Øya videregående skole, Sør-Trøndelag

Haugesund Toppidrettsgymnas AS, Rogaland

Videregående skoler:

Akershus private gymnas as, Akershus

Dombås Gymnas as, Oppland

FrikultSkolen AS, Nordland

Hoppensprett Akademiet VGS Hurdal AS, Akershus

Hoppensprett Akademiet VGS Jessheim AS, Akershus

Kristen Videregående skole Haugalandet AS, Rogaland

Trondheim Private Gymnas AS, Sør-Trøndelag

WANG Toppidrett Hamar AS, Hedmark

Tryggheim Forus AS, Rogaland

Diverse skoler:

Oslo Internasjonale Bibeltrening Center, Akershus

Filadelfia Bibelskole Kristiansand AS, Vest-Agder