- Ikke behov for flere barnehagekontroller

Nok at halv­par­ten får til­syns­be­søk, mener kunn­skaps­mi­nis­ter Kris­tin Halv­or­sen (SV). Minst halvparten av barnehagene i Norge har brutt loven i løpet av de siste tre årene.

Kunn­skaps­mi­nis­ter Kris­tin Halv­or­sen (SV) mener det ikke er behov for flere barne­hage­kon­trol­ler i Norge. Det er nok at halv­par­ten får til­syns­be­søk, mener hun.

En gjen­nom­gang av 4.500 til­syns­rap­por­ter viser at an­nen­hver barne­hage i Norge i løpet av de siste tre årene har brutt loven, skrev VG søn­dag kveld. Sam­ti­dig har rundt halv­par­ten av de over 6.000 barne­ha­ge­ne i lan­det ikke hatt noe til­syn de siste tre årene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det er li­ke­vel godt nok, mener Halv­or­sen.

- Jeg tror ikke ho­ved­ut­ford­rin­gen er at for få barne­ha­ger får til­syn. Ho­ved­ut­ford­rin­gen er at kom­mu­ne­ne, som selv eier halv­par­ten av barne­ha­ge­ne, er satt til å gjøre til­sy­net med barne­ha­ge­ne sine. Det tror jeg gjør at kva­li­te­ten på til­sy­net blir for dår­lig, sier Halv­or­sen til VG.

Hun viser til en annen rap­port fra forsk­nings­in­sti­tut­tet Nova i fjor der det kom fram at det ikke er behov for flere til­syn ved barne­ha­ge­ne.

- Når en Nova-rap­port viser at 49 pro­sent av barne­ha­ge­ne hadde til­syns­be­søk i 2012, mener jeg at det er et til­freds­stil­len­de om­fang, sier Halv­or­sen.

Hun øns­ker ikke å inn­føre stren­ge­re krav til hvor ofte til­sy­ne­ne skal finne sted eller til hvor mange barne­ha­ger som skal kon­trol­le­res. Sik­ker­he­ten bør imid­ler­tid bli bedre og det er al­vor­lig at loven bry­tes, mener Halv­or­sen.

Hun vil i barne­hage­mel­din­gen som leg­ges fram fre­dag i neste uke fore­slå at fyl­kes­man­nen skal ta over an­sva­ret for å kon­trol­le­re at barne­ha­ge­ne føl­ger loven.

(NTB)