ICCs sjefaktor Fatou Bensouda mistet nylig sitt visum til USA. Foto: Peter Dejong / AP / NTB scanpix

ICC-dommere ønsker ikke etterforskning av krigsforbrytelser i Afghanistan

Dommere ved den internasjonale domstolen sier nei til etterforskning av krigsforbrytelser i Afghanistan. Menneskerettsforkjempere raser og Donald Trump jubler.

– Dette er en stor internasjonal seier, sa den amerikanske presidenten i en uttalelse fredag.

Da hadde dommere ved Den internasjonale straffedomstolen (ICC) erklært at de ikke mener det er hensiktsmessig å starte etterforskning av antatte krigsforbrytelser i Afghanistan.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Domstolens sjefanklager Fatou Bensouda ba i 2017 om å få etterforske både Taliban-geriljaen, afghanske myndigheter og de internasjonale styrkene i Afghanistan. Hun nevnte spesielt USAs styrker og den amerikanske etterretningsorganisasjonen CIA.

Også en lang rekke andre NATO-land har hatt soldater i Afghanistan etter USAs invasjon av landet i 2001. Norske soldater hadde tidligere ansvaret for sikkerheten i en provins i Nord-Afghanistan.

Mistet visum

USA har aldri sluttet seg til ICC og anerkjenner ikke at domstolen har noen myndighet over amerikanske soldater.

Likevel har Trump-regjeringen reagert sterkt på Bensoudas ønske om å etterforske mulige krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i Afghanistan.

For en uke siden ble hennes visum til USA trukket tilbake. USA har varslet at også andre ICC-ansatte som vil etterforske amerikanske soldater, kan miste visum.

– Tortur og voldtekt

ICC igangsatte en foreløpig undersøkelse av antatte krigsforbrytelser i Afghanistan for over ti år siden.

I sin begjæring i november 2017 skrev Bensouda at «det finnes tilgjengelig informasjon som gir skjellig grunn til å tro at amerikanske soldater og CIA-agenter står bak tortur, grusom behandling, overgrep, voldtekter og seksuell vold mot fanger. Det gjelder spesielt i årene 2003 og 2004».

Noe av bevismaterialet er knyttet til amerikanske hemmelige fengsler.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Bensouda pekte også på at Taliban og andre opprørsgrupper skal ha drept over 17.000 sivile i Afghanistan siden 2009.

– Farlig presedens

Dommerne ved ICC erkjente fredag at et høyt antall mennesker har stått fram og sagt at de er ofre for krigsforbrytelser i Afghanistan.

Men dommerne mener det er lite sannsynlig at en etterforskning vil føre fram. Blant annet viser de til at verken Taliban, afghanske myndigheter eller USA ventes å samarbeide med etterforskerne.

Menneskerettighetsorganisasjoner reagerer sterkt på denne begrunnelsen. De mener den setter en farlig presedens som åpner for at gjerningspersoner og stater kan unngå straff og reaksjoner ved å nekte å samarbeide med ICC.

Human Rights Watch beskriver dommernes beslutning som et svært hardt slag for afghanske ofre. American Civil Liberties Union fordømmer Trump-regjeringens «autoritære forsøk på å sabotere en etterforskning allerede før den har startet».