Bilde av Fukushima Daiichi-anlegget i Minamisoma. Foto: Reuters/scanpix

IAEA: - Utslipp til atmosfæren

En brann ved det japanske atomkraftverket Fukushima har ført til radioaktivt utslipp direkte ut i atmosfæren, opplyser Japan til Det internasjonale atomenergibyrået.

- Japanske myndigheter sier det er mulig brannen ble forårsaket av en hydrogeneksplosjon, heter det fra IAEA.Det ble rapportert om doser på opptil 400 millisievert i timen som følge av brannen i et brenselbasseng.Statsminister Naoto Kan opplyste tidligere at det hadde brutt ut brann etter en eksplosjon i reaktor 4 i Fukushima-anlegget. Nyhetsbyrået Kyodo meldte så at brannen var slukket, noe IAEA bekreftet.Kan sa at den radioaktive strålingen rundt kraftverket hadde økt betydelig, og myndighetene sa at den hadde nådd et helsefarlig nivå.Kan ber alle som bor innenfor en radius på 30 kilometer rundt kraftverket, om å holde seg innendørs. De fleste som bor innenfor en radius på 20 kilometer rundt Fukushima 1 og ti kilometer rundt Fukushima 2, er allerede evakuert. Tre av de andre reaktorene ved Fukushima 1 har i de siste dagene vært utsatt for eksplosjoner.
Ifølge meteorologene har vinden snudd og blåser nå i sørlige og sørvestlig retning. Men onsdag snur den videre i vestlig retning.Den franske ambassaden i Tokyo opplyser at den radioaktive vinden kan nå Tokyo i løpet av ti timer slik vindretningen er nå. Den franske utenriksministeren kaller trusselen fra det jordskjelvrammede kraftverket svært stor.Ifølge ambassaden er ikke strålingen som eventuelt når Tokyo, særlig sterk. Men franske borgere blir likevel bedt om å holde seg innendørs, lukke vinduene og ikke få panikk.NTB