I klemma mellom ansvar og populisme

Fremskrittspartiet avvikler denne helgen sitt første landsmøte som regjeringsparti. Det innebærer både utfordringer og muligheter for et parti som har valgt å ta ansvar, men som fortsatt vil være populistisk.

2014 er ikke et valg­år, og der­for har hel­ler ikke par­ti­et de store po­li­tis­ke sa­ke­ne å ta stil­ling til.

For et år siden ved­tok de pro­gram­met som skal gjel­de for fire år i Stor­tin­get (og re­gje­rin­gen) og neste år skal lands­mø­tet for­hol­de seg til lo­kal­po­li­tis­ke ut­ford­rin­ger.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Der­for er de po­li­tis­ke ho­ved­sa­ke­ne for de­le­ga­te­ne denne gan­gen den ge­ne­rel­le po­li­tis­ke de­bat­ten etter inn­led­nin­gen til Siv Jen­sen fre­dag etter­mid­dag, samt hele 66 re­so­lu­sjons­for­slag som er kom­met inn fra parti­or­ga­ni­sa­sjo­nen innen fris­ten.

Tig­ge­re og bly­hag­gel

Re­so­lu­sjons­for­sla­ge­ne re­flek­te­rer i stor grad Frem­skritts­par­ti­ets his­to­ris­ke, po­li­tis­ke pro­fil med te­ma­er som inn­vand­ring, ut­dan­ning, sam­ferd­sel, skatt, helse, trygg hver­dag, hun­der og al­ko­hol­salg.

Noen for­slag vir­ker unød­ven­di­ge, så som inn­fø­ring av kom­mu­nalt tig­ger­for­bud og til­la­te bruk av bly­hag­gel ved jakt. Begge disse sa­ke­ne er al­le­re­de iva­re­tatt av re­gje­rin­gen.

Hed­mark Frp har stilt seg bak to mer om­strid­te for­slag som krav om inn­fø­ring av en ka­rens­dag og folke­av­stem­ning om ny­norsk som of­fi­si­elt språk. Re­gje­rin­gen har lovet å «Vi­dere­føre da­gens syke­lønns­ord­ning».

Inn­vand­ring

Fem av de inn­send­te re­so­lu­sjons­for­sla­ge­ne hand­ler om inn­vand­ring og in­te­gre­ring, et kjent Frem­skritts­par­ti-tema.

Tele­mark Frp vil ha for­bud mot tvangs­bo­set­ting av flykt­nin­ger. Fyl­kes­par­ti­et i Øst­fold vil ta i bruk et kjent Frp-grep ved bo­set­ting: Stykk­pris­fi­nan­sie­ring. I den blå platt­for­men står det at re­gje­rin­gen vil «Styr­ke bo­set­tings­ar­bei­det i kom­mu­ne­ne og se på inn­ret­nin­gen i til­skudds­ord­nin­ge­ne.».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Oslo Frp vil frata inn­vil­get norsk stats­bor­ger­skap til men­nes­ker som del­tar i krigs- og ter­ror­hand­lin­ger. Fyl­kes­par­ti­et skri­ver at slike per­soner ikke viser re­spekt for Norge og at slike hand­lin­ger kan like­stil­les med lands­svik.

For­slag om krav til norsk­kunn­ska­per og re­du­sert klage­rett ved asyl-av­slag er begge ut­dy­pin­ger av det som al­le­re­de er re­gje­rin­gens po­li­tikk.

Hun­der og vin

Noen vil huske at An­ders Lange, som stif­tet Frem­skritts­par­ti­et, var re­dak­tør av Hunde­avi­sen og drev egen ken­nel. Der­for er ikke de fire for­sla­ge­ne om hun­der og dyr et brudd med parti­lin­jen.

Bus­ke­rud Frp vil ha ut­red­ning om eget dyre­po­li­ti, Tele­mark Frp for­slår et dyre­til­syn, mens fyl­kes­par­ti­et i Nord­land vil ha en «rase­nøy­tral hun­de­lov». I Akers­hus Frp er de opp­tatt av å «Åpne for bruk av løs, på dre­vet, hal­sen­de hund på bjørn og jerv».

Frem­skritts­par­ti­ets Ung­dom vil ha vin­salg i bu­tikk. Det er ikke et nytt for­slag. Tid­li­ge­re stor­tings­re­pre­sen­tant Fr. Fr. Gun­der­sen ar­gu­men­ter­te sterkt for dette på 80-tal­let. Men den re­gje­rin­gen Frp er en del av har for­plik­tet seg til å «La ho­ved­lin­je­ne i norsk al­ko­hol­po­li­tikk ligge fast».

DAGEN

Følg Fremskrittspartiets landsmøte LIVE:

<

(Gjengitt med tillatelse)