Hvor sprek er Høybråten?

Tenk å ha en Helseminister som imiterer Oluf så godt på Regjeringens julebord, at Sosialministeren dagen etter spør ham hvem i all verden det var som spilte Oluf. Og tenk å ha en Helseminister som siterer Bibelen som kur for landets helsetilstand.

- Hva god helse er? Min favorittdefinisjon sier at god helse er overskudd til å mestre hverdagens krav. På den måten kan jeg selv påvirke min egen helse, forklarer Helseminister Dagfinn Høybråten fra sitt kontor i fjerde etasje i Regjeringskvartalet. Han er glad han ikke holder til nærmere himmelen, slik som statsministeren gjør. For med kontor i 17. etasje må han gå atskillelig flere trappetrinn med et stramt slips og hele nasjonens ansvar rundt nakken. For skal de være gode forbilder for nasjonen og resten av regjeringen og byråkratiet, må de la heisen stå igjen i første etasje, eller se den skride forbi dem i trappesvingen uten svette og svie i leggen. Det er jo beundringsverdig at sjefen for landets helse ikke bare har det i kjeften. Men hva annet gjør han for å påvirke sin egen helse enn å gå i trapper?

- Livet mitt gir ikke rom for regelmessigheter. Men jeg prøver likevel å lage noen. Slik som at jeg tar trappene konsekvent. Jeg prøver også å spise sunt og få nok hvile mellom slagene. Hver dag tar jeg tid alene med Gud, den daglige kommunikasjonen oppover og innover er avgjørende for at jeg skal ha det godt. Jeg gjør også en del praktisk arbeid på småbruket vårt på Nesodden og liker å gå tur i marka. Vi har to hester, Petrus og Sômi, riktignok rir jeg èn om gangen, selv om politikere ofte rir to, humrer han.

- Hva spiste du til frokost?

- Havregrøt.
- Hvor mye sov du i natt?

- Åtte timer, svarer han og er glad for at jeg stilte spørsmålet i dag og ikke forleden dag.

Åpenhet viktigst
Men aller, aller viktigst for helseminsterens helse er hans streben etter å alltid leve oppgjort.
- For at jeg skal ha det godt må jeg alltid leve ærlig. Jeg har noen veldig nære venner. Med dem deler jeg gleder og sorger, uten å pynte på sannheten. Møtepunktet med disse er like høyt prioritert som regjeringskonferanser, sier han.

- Er nære relasjoner forsømt i kristne sammenhenger?

- Ja, ofte tror jeg det. Flere kristne må se mer på hvordan Jesus levde. Hvis Jesus var avhengig av relasjoner, hva da med oss? Han var totalt avhengig av Gud, og gjorde aldri noe uten at Faderen ba ham om det. Samtidig var han helt avhengig av sine venner. Det finnes en enorm sprengkraft i dette. Naturligvis ligger kraften i Jesus selv, men også i hans metode. Bibelen skriver ingenting om at Jesus markedsførte seg gjennom selvskrevne bøker. Han startet ingen skoler eller organisasjoner. Ingen AS Jesus. Han sendte bare ut dem han hadde tilbrakt tid sammen med. Likevel har budskapet overlevd alle religioner og ismer, og har spredd seg til hele verden, sier Høybråten.

- Har du selv noen du gjør disipler ut av?

- Disipler er kanskje litt sterkt sagt, men jeg deler ofte erfaring med folk som er yngre enn meg. Barna mine har høyest prioritet, men jeg møter også andre med ujevne mellomrom, sier Høybråten.

- Er det noen som gjør disippel ut av deg?

- Selv har jeg to politiske forbilder, to statsministere som jeg har sett på nært hold, Lars Korvaldsen og Kjell Magne Bondevik. Ellers var Mor Theresa og Frans av Assissi personer som hadde noe jeg vil ha. Begge uttrykte integritet, det at budskapet i ord og handling er det samme. Bak alt dette er det jo Jesus jeg følger. Han er mitt sanne forbilde, sier han.

Den verste sykdommen

- Hva mener du er den største livstilsplagen i Norge?

- Ensomhet, svarer han resolutt.
- Ensomhet er ingen medisinsk diagnose, men likevel det største sykdomstegnet i vår tid. I et samfunn preget av brutte relasjoner, er det viktig at vi ser hverandre og gir kjærlighet. Vi kan aldri gi nok kjærlighet, sier han.
Dette praktiserer han overfor barn og kone. Han nevner sin kjære kone nesten til det kjedsommelige. For etter 22 års ekteskap har de grodd inn i hverandre, helstøpt og dypt.

- Når ga du sist konen din blomster?

- Hun får ofte blomster. Men det er buketter jeg får når jeg holder foredrag, ler han.

- Hva med en nakkemassasje?

- Hmmm, den var verre. For oss er kvalitetstid et kjærlighetsspråk som vi begge setter pris på, den daglige oppdateringen av livet sammen, den gode samtalen, som Kronprisen kalte det. Det er viktig i vårt forhold, sier han.

Bibelen om helse
Dagfinn Høybråten bruker Bibelen når han snakker om helse. Og han siterer ordrett med skrifthenvisninger.
- Ordspråkene sier at glede i hjertet gir legedom. Sann glede får man bare når man finner frem til den virkelige gledens kilde. Men ellers gir det glede når man gleder andre eller gleder seg. Bibelens prinsipper er en livsfilosofi som fungerer uansett, sier Høybråten.
Han ser seg rundt, nikker mot veggene i det han sier:
- På dette stedet må vi ta stilling til mye elendighet. Derfor legger vi vekt på å glede oss. Vi forsøker å se hverandre og spre noen morsomheter. Jeg setter pris på en god historie, sier han.

- Hva får deg til å le?

- Jeg er mest fascinert av underdrivelser, spøker som ikke sier alt, men overlater noe til intellektet. Jeg liker også en god imitasjon, og imiterer gjerne selv.

- Hvem imiterer du best?

- Oluf, sier han. Definitivt Oluf.
På to julebord med regjeringen har Høybråten kledd seg ut som den nordnorske klappluekaren. Suksesskriteriet kan sies å være oppfylt når Sosialministeren dagen etter spør ham hvem det var som spilte Oluf i går.
- Da kan du si jeg har lyktes, sier Høybråten.
Bekymring og frykt er i følge Helseministeren unødvendig. Han henviser til Matteus Evangelium, kapittel seks.
- Vi er ikke laget for å bære bekymringer for mer enn èn dag om gangen. Derfor ba Jesus oss om å ikke være bekymret for morgendagen. De fleste bekymringer blir aldri noe av likevel. Prinsippet om å ikke frykte tror jeg også kan forbedre livskvaliteten. Bibelen sier dette så mange ganger at vi virkelig bør ta de to ordene seriøst, sier Høybråten.

57-modellen ser ut som alltid. Litt grått hår, men ellers har han beholdt komfirmantlooken, på lik linje med statsministeren og andre statsledere med guttefjes. Magazinet sjekker om de slanke armene kan mer enn å signere avtaler. Ned på gulvet, helseminister! Vis oss hva du er god for. Der ja!


Rakel E. Berntzen