Hva er den viktigste kvinnesaken i 2013?

Profilerte og meningssterke kvinner med ulik bakgrunn og forskjellig politisk ståsted har fått spørsmålet. Svarene spriker. Hva er det viktigste for deg? Si din mening i kommentarfeltet nederst på siden.

Tirs­dag er det hund­re år siden nors­ke kvin­ner fikk full stemme­rett på lik linje med menn. Hva er den vik­tigs­te kvinne­sa­ken i 2013?

NTB har stilt spørs­må­let til et knip­pe pro­fi­ler­te og me­nings­ster­ke kvin­ner med ulik bak­grunn og for­skjel­lig po­li­tisk stå­sted. Sva­re­ne spri­ker, men valg­fri­het, trygg­het og fra­vær av vold går igjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Førs­te kvin­ne ut er stats­rå­den som sit­ter med det po­li­tis­ke an­sva­ret, like­stil­lings­mi­nis­ter Inga Marte Thor­kild­sen (SV).

- Den vik­tigs­te kvinne­sa­ken er ret­ten og mu­lig­he­ten til å kunne for­sør­ge seg selv, og fri­het fra vold, over­grep og sek­su­ell tra­kas­se­ring, sier hun.

Valg­fri­het

Den nors­ke po­li­tis­ke de­bat­ten om like­stil­ling er på sitt mest in­ten­se når te­ma­er som for­eldre­per­mi­sjon, del­tid og kon­tant­støt­te duk­ker opp. I disse sa­ke­ne er re­gje­rings­par­ti­ene på kol­li­sjons­kurs med høyre­si­den, noe sva­ret fra Høy­res fa­mi­lie­po­li­tis­ke tals­kvin­ne Linda Helle­land er et godt ek­sem­pel på:

- Alle kvin­ner bør ha mu­lig­he­ten til å ta frie og selv­sten­di­ge valg og re­spek­te­res for dette uten at stor­sam­fun­net til­leg­ger dem hold­nin­ger og me­nin­ger de ikke har.

Men det førs­te Helle­land svar­te, er hva også hun set­ter aller høy­est.

- Den vik­tigs­te saken for kvin­ner er be­kjem­pel­se av vold, over­grep og ut­nyt­tel­se.

Frem­skritts­par­ti­ets fa­mi­lie­po­li­tis­ke tals­kvin­ne Solveig Horne er inne på det samme.

- Kvin­ner må kunne få lov til å velge ut­dan­ning, yrke, jobb og fri­tid ut fra egne øns­ker og behov. I til­legg er trygg­het og like­verd vik­tig for kvin­ner i dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Fakh­ra Sali­mi i Mi­ra-sen­te­ret trek­ker fram det kjønns­del­te ar­beids­mar­ke­det og lønns­for­skjel­ler mel­lom menn og kvin­ner som en vik­tig like­stil­lings­sak.

- Det er også vik­tig å på­pe­ke at like­stil­lings­po­li­tikk ofte ikke iva­re­tar ret­tig­he­ter og in­ter­es­ser for kvin­ner med mi­no­ri­tets­bak­grunn i det nors­ke sam­fun­net, sier hun.

Ar­beids­liv

To­rild Skard, tid­li­ge­re SV-re­pre­sen­tant og mange­årig leder av Norsk Kvinne­saks­for­ening, mener nøk­ke­len til økt like­stil­ling er å finne i ar­beids­li­vet.

- Den vik­tigs­te saken er ar­beids­livs­re­for­mer som gir gode ar­beids­vil­kår og høy­ere lønn og let­ter om­sorgs­ar­bei­det, sier hun.

KrFs Anita Apelt­hun Sæle slår fast at det aller vik­tigs­te er fri­het fra vold og over­grep. Hun har mange gan­ger mar­kert seg som en av­vi­ken­de stem­me i de­bat­ten om fe­mi­nis­me og like­stil­ling. Så også nå:

- Re­spekt uten dis­kri­mi­ne­ring også når kvin­ner vel­ger å ha om­sorg på hel­tid for egne barn. Men sann­he­ten er at uten ver­di­ene fra Jesus blir sam­fun­net som et fly uten pilot, sier Sæle til NTB.

Fritt Ord-vin­ner, lege og sam­funns­de­bat­tant Bush­ra Ishaq sier det slik:

- Den vik­tigs­te kvinne­sa­ken er å mot­ar­bei­de il­lu­sjo­nen om at like­stil­lin­gen er opp­nådd til fulle og kjem­pet fram en gang for alle. Det er den størs­te trus­se­len mot vår tids kvinne­kamp.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Lege og amme­ge­ne­ral Gro Ny­lan­der sier det sånn:

- Å få man­nen til å være mer hjem­me med barna! Pappa­perm er fint etter at mor har fått nok, men el­lers er det visst ingen som job­ber mer enn små­barns­fed­re, sier Ny­lan­der.

Hun mener både del­tids­ar­beid og hu­sar­beid i før­skole­åre­ne må for­de­les li­ke­re mel­lom mor og far.

Mar­ke­ring

Hundre­års­da­gen for stor­tings­ved­ta­ket om kvin­ne­lig stemme­rett skal mar­ke­res over hele lan­det først­kom­men­de tirs­dag. I Oslo er det gra­tis burs­dags­fest på Eids­volls plass uten­for Stor­tin­get, i til­legg til et eget pro­se­sjons­tog til ære for stemme­ret­tens for­kjem­pe­re. Toget skal i god kvinne­saks­ånd løfte fram vik­ti­ge po­li­tis­ke kamp­sa­ker, og føl­gen­de fem ho­ved­pa­ro­ler er pluk­ket ut av ar­ran­gø­re­ne:

* 100 års tål­mo­dig­het er nok - like­lønn nå!

* Kamp mot vold og un­der­tryk­kel­se av alle jor­dens kvin­ner.

* For­mød­re kjem­pet stemme­ret­ten fram - bruk den!

* 77 % av alle ord­fø­re­re er menn - hvor er alle kvin­ner hen? * Sam­stem­te kvin­ner kjem­per og vin­ner!

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Fakta om kvinners stemmerett

* Kampen for kvinners stemmerett pågikk parallelt med at stemmeretten for menn gradvis ble utvidet på slutten av 1800-tallet. Kravet tiltok i styrke i 1898, da allmenn stemmerett for menn ble innført.

*I 1901 fikk kvinner som betalte skatt over et visst beløp, eller var gift med en mann som gjorde det, stemmerett ved kommunevalg. I 1907 ble de samme reglene innført for stortingsvalg, slik at kvinner ved valgene i 1909 og 1912 hadde begrenset stemmerett.

* I 1910 ble allmenn stemmerett for kvinner innført ved kommunevalg, og 11. juni 1913 vedtok Stortinget omsider at alle kvinner også skulle få avgi stemme ved stortingsvalg.