BETALE TILBAKE: Hurtigruten MMS Nordnorge legger til kai i Kirkenes 22. juni i år. Nå må Hurtigruten betale tilbake 181 millioner kroner til staten. Foto: Scanpix

- Hurtigruten fikk ulovlig statsstøtte

Hurtigruten har mottatt ulovlig statsstøtte, ifølge EFTAs overvåkingsorgan, ESA. Selskapet kan bli nødt til å betale tilbake millioner av kroner.

Konsernsjef Olav Fjell i Hurtigruten ASA var ikke orientert om utfallet på forhånd.
- Dette var fullstendig uventet. Jeg visste avgjørelsen ville komme i dag, men er ikke kjent med detaljene. Vi må nesten bli orientert av Samferdselsdepartementet før vi sier noe mer om avgjørelsen i ESA, sier Fjell til NTB.
Han bekrefter at departementet i 2008 gikk flere runder for å sikre seg at tildelingene ikke skulle være i strid med EØS-regelverket slik ESA nå har konkludert. ESA åpnet i midten av juli i fjor gransking av støtte til Hurtigruten. Mistanken var at en ekstrabevilgning fra staten på 181 millioner kroner i 2008 var i strid med EØS-avtalen. Onsdag konkluderte ESA med at Hurtigruten har fått ulovlig støtte.
- Ekstrabetalingen Norge ga Hurtigruten i 2008 for kjøp av transporttjenester mellom Bergen og Kirkenes, ble ikke innvilget i samsvar med EØS-reglene for statsstøtte. Hurtigruten må betale tilbake enhver overkompensasjon til norske myndigheter, opplyser ESA.

Men overvåkingsorganet tallfester ikke hvor mye av beløpet som er ulovlig og konkurransevridende støtte. Staten får beskjed om selv å beregne beløpet og kreve det tilbake fra Hurtigruten. Staten har mulighet til å ta saken til EFTA-domstolen i Luxembourg, men må likevel starte beregningsarbeidet med en gang.NTB