Hun nektes jobb som jordmor

Ellinor Grimmark (37) går heller arbeidsledig enn å delta ved abortinngrep. I Sverige kan du ikke være jordmor og abortvegrer.

Den krist­ne, svens­ke jord­mo­ren har fått stor opp­merk­som­het etter at hun stod fram og for­tal­te om sine pro­ble­mer på ar­beids­mar­ke­det. Grim­mark er over­be­vist abort­mot­stan­der i et land der selv ikke syke­hus­an­sat­te har re­ser­va­sjons­rett.

Etter av­slag på jobb­søk­na­der har hun an­meldt tre syke­hus til dis­kri­mi­ne­rings­om­bu­det. Saken er dek­ket av alle store riks­me­die­ne i Sve­ri­ge.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Mens de­bat­ten i Norge hand­ler om fast­le­gers rett til å sig­ne­re et papir som hen­vi­ser kvin­ner til abortt, har vårt nær­mes­te nabo­land ingen re­ser­va­sjons­ad­gang i sin abort­lov­giv­ning.

I Norge har helse­per­so­nell helt siden abort­lo­ven ble ved­tatt i 1978 hatt rett til å re­se­r­e­ve­re seg mot å delta ved abort­inn­grep.

Med hen­vis­ning til en finsk-øster­riksk forsk­nings­rap­port skri­ver svens­ke Dagen at Sve­ri­ge til­hø­rer en liten mi­no­ri­tet in­nen­for EU når det gjel­der sam­vit­tig­hets­fri­het for helse­per­so­nell: 21 av 25 euro­pe­is­ke land med rett til fri abort har sam­ti­dig sik­ret leger og syke­plei­ere rett til å slip­pe å delta i inn­gre­pe­ne.

Job­ber med eldre

Det er mot dette bak­tep­pet El­linor Grim­mark ska­per de­batt i Sve­ri­ge. Saken star­tet da hun i fjor som­mer var fer­dig ut­dan­net jord­mor og søkte vi­ka­ria­ter på tre syke­hus i Jönköpings len. I en e-post hadde hun klar­gjort sitt syn på abort og at det var noe hun ut fra sine tro og sitt men­neske­syn ikke kunne delta i.

- Det er gans­ke en­kelt kris­ten tro, sier hun til Expres­sen.

Gri­mark be­skri­ver jord­mor­yr­ket som «det beste i ver­den. Men hun får ikke brukt ut­dan­nel­sen sin. I dag ar­bei­der hun med eldre men­nes­ker på en ge­ria­trisk kli­nikk.

- Jord­mor­jobb kom­mer jeg aldri til å få i Sve­ri­ge. Det kjen­nes rart, sier Grim­mark.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Abort­inn­grep kom­mer hun aldri til delta i.

- Da er jeg hel­ler uten jobb, sier hun.

Til vur­de­ring

Li­ke­vel har jord­mo­ren fra Små­land meldt jobbnek­ten inn for Dis­kri­mi­nie­rings­om­bu­det, som ikke har kon­klu­dert. Om­bu­det skal vur­de­re om det hand­ler om dis­kri­mi­ne­ring og om man i så fall skal frem­me Grim­marks sak for Ar­beids­ret­ten.

Om­bu­det hadde sist uke sam­ta­ler med de tre syke­hu­se­ne El­linor Grim­mark har an­meldt, og syke­hu­se­nes svar blir ven­te­lig of­fent­lig­gjort i dag.

Mot­stand og støt­te

Som i Norge kom­mer fø­lel­se­ne i kok når en va­ri­ant av abort­sa­ken hav­ner på den of­fent­li­ge dags­or­den. Grim­mark møter bein­hard mot­stand, blant annet fra lan­dets lege­for­ening, der le­de­ren i etikk- og an­svars­rå­det nær­mest fny­ser av at de fles­te andre euro­pe­is­ke land har et annet syn på sam­vit­tig­hets­fri­het for helse­per­so­nell enn det svens­ke­ne har:

- Det fin­nes mye i andre land som vi ikke har i Sve­ri­ge, men det betyr ikke at vi må inn­føre det, sier Tho­mas Flo­din til Läkar­tid­nin­gen.

Den ere­mi­ter­te jus­pro­fes­so­ren Rein­hold Fahl­beck ved Lunds uni­ver­si­tet mener Sve­ri­ge ville tapt der­som lan­dets mang­len­de re­ser­va­sjons­rett ble frem­met for Europa­dom­sto­len.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- År­sa­ken er at det fin­nes en gans­ke bred enig­het blant de land som har slut­tet seg til Europa­kon­ven­sjo­nen om å til­la­te sam­vit­tig­hets­ve­gring nett­opp ved abort, sier pro­fe­sor Fahl­beck til Världen i dag.

Jobb på føde­av­de­ling?

Ho­ved­per­sonen for­tal­te på et presse­treff i Stock­holm nylig at hun var klar over at abort­spørs­må­let ville bli vans­ke­lig da hun valg­te å ut­dan­ne seg til jord­mor. Men hun trod­de i det lengs­te at det ville være mulig å få jobb på en føde­av­de­ling. Det mener ikke ar­beids­gi­ver­ne i det svens­ke helse­ve­se­net. Grim­mark sier en av dem skrev til henne: «Alle jord­mød­re må være be­redt til å møte kvin­ner i ulike abort­si­tua­sjo­ner.»

- En av dem sa rett ut de ikke vil ha en per­son med mine syns­punk­ter, for­tel­ler hun.

Dagen

Mail til besvær

Ellinor Grimmark fra Tenhult i Jönköping var lovet jobb på Höglandssjukhuset i Eksjö etter at hun i fjor var ferdig med sin utdannelse som jordmor. Arbeidsgiveren hadde til og med gitt henne studielønn da hun tok sin tilleggsutdannelse.

Men det var slutt på velviljen da Grimmark skrev i en mail til arbeidsgiveren at hun på grunn av sin kristne tro ikke ville delta ved abortinngrep.

Grimmark har meldt tre sykehus inn for Diskrimineringsombudet. Jordmoren mener hun er diskriminert på grunn av sin tro og sin overbevisning.