Høyres abortforslag kan falle

Åtte fylkeslag og Høyres kvinneforum vil stoppe partiets programforslag om å endre abortloven. Erna Solberg er spent på landsmøtets vedtak.

- Det er mye som tyder på at de som mener at dette uan­sett bør være fa­mi­li­ens eget valg, kan­skje har mest vind i sei­le­ne. Vi får se når lands­mø­tet kom­mer, sier Erna Sol­berg til Dagen.

Hun vars­ler at innskrenking av abort­lo­ven blir en av de store de­bat­te­ne på lands­mø­tet, som star­ter på fre­dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Partilederen støtter pro­gram­ko­mi­te­en som har foreslått at egen­ska­per ved fos­te­ret ikke skal være er et selv­sten­dig abort­kri­te­ri­um.

Forslaget har møtt stor motbør fra både partifeller og politiske motstandere.

Nå Høy­res for­slag om å endre abort­lo­ven står for­sla­get i fare for å bli ned­stemt av lands­mø­tet som sam­les i hel­gen.

Vil stry­ke for­slag

Åtte fyl­kes­lag, Høy­res kvinne­fo­rum, Bærum Høyre og tre pri­vat­per­soner vil stry­ke punk­tet i pro­gram­for­sla­get om å endre abort­lo­ven.

Fyl­kes­la­ge­ne i Ro­ga­land og Horda­land vil hel­ler «vi­dere­føre da­gens abort­lov­giv­ning».

Det er også for­slag om å si ja til sur­ro­ga­ti og egg­do­na­sjon i Norge.

An­ner­le­des de­batt

Sol­berg tvi­ler på at disse for­sla­ge­ne får gjen­nom­slag på lands­mø­tet, men er usik­ker på hvor abort­de­bat­ten vil ende.

- Stand­punk­tet mot eu­ge­nisk in­di­ka­sjon inn­tok vi i ar­beids­pro­gram­met i 2001. De­bat­ten har vært an­ner­le­des nå, så jeg tror det er et gans­ke åpent spørs­mål, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Parti­le­de­ren øns­ker ikke at noen skal opp­le­ve at deres syk­dom er et selv­sten­dig grunn­lag for abort.

- Vik­tig sig­nal­ef­fekt

Vår­ens nye abort­de­batt mener hun der­imot har dreid seg om kvin­ners og fa­mi­lie­nes eget valg.

- Tid­li­ge­re de­bat­ter har dreid seg mer om hvil­ket sig­nal da­gens pa­ra­graf sen­der til per­soner med ulike typer av ut­vik­lings­av­vik og funk­sjons­hem­nin­ger, sier hun.

Høyre har hev­det at en end­ring av abort­lo­ven ikke vil få prak­tis­ke kon­se­kven­ser. Kri­tis­ke røs­ter spør seg da hvor­for par­ti­et da vil endre på loven.

- Det er sig­nal­ef­fekt som er vik­tigst for oss, sier Sol­berg.

Dagen