AfD-tilhengere har samlet seg til valgmøte i Cottbus i Brandenburg øst i Tyskland. Bildet ble tatt 13. juli. Foto: Jörg Carstensen / dpa via AP / NTB scanpix

Høyreorienterte AfD største parti i den østlige delen av Tyskland

Sterkt høyreorienterte Alternativ für Deutschland (AfD) er det mest populære partiet blant velgerne i Tysklands østlige delstater, viser en ny meningsmåling.

Målingen ble søndag publisert i avisenBild am Sonntag og kommer fire uker før det skal holdes valg i de to delstatene Sachsen og Brandenburg, som før 1990 var del av det nå oppløste kommunistiske Øst-Tyskland.

AfD har en oppslutning på 23 prosent i landets fem østtyske delstater, viser målingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Nest største parti er borgerlige CDU, som får 22 prosent, mens venstreorienterte Die Linke, De grønne og sosialdemokratiske SPD har en støtte på henholdsvis 14,13 og 11 prosent.

Målingen er gjort av gallupinstituttet Kantar Emnid for Bild.

Selv om det er blitt brukt milliarder av euro på den tyske gjenforeningen etter murens fall, er arbeidsledigheten og fattigdommen fortsatt større øst i Tyskland enn i vest.

Mange i øst har forlatt både CDU, SPD og Die Linke til fordel for innvandringskritiske AfD.

AfD ble grunnlagt i 2013 som et EU-skeptisk og økonomisk liberalt parti, men etter hvert har det beveget seg lenger ut på høyresiden.

Det er for tiden det tredje største partiet i nasjonalforsamlingen Bundestag.