Høyre vurderer høyere egenandeler

Fritt syke­hus­valg og høy­ere egen­an­de­ler er Høy­res opp­skrift for å korte ned syke­hus­kø­ene.

Høy­res helse­po­li­tis­ke tals­mann Bent Høie - som kan bli ny helse­mi­nis­ter etter val­get - vars­ler full gjen­nom­gang av hvil­ke pa­si­ent­grup­per som skal prio­ri­te­res og hvor mye pa­si­en­te­ne selv skal be­ta­le for å få ulike typer be­hand­ling, skri­verAf­ten­pos­ten.

Høye nev­ner pa­si­en­ter med skjem­men­de åre­knu­ter og folk som snor­ker uten at det er di­rek­te helse­far­lig, som ek­sem­pel på pa­si­ent­grup­per som må regne med å punge ut med mer i egen­an­del. Bort­sett fra disse ek­semp­le­ne vil ikke Høyre svare på hvil­ke pa­si­en­ter som må regne med økte egen­an­de­ler, men Høie viser til at det er opp til leger og andre eks­per­ter å av­gjø­re dette.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Vi må ha en grun­dig pro­sess, der alle for­hold blir ut­re­det, sier Høie.

- Uso­si­alt

-Høyre mener egen­an­de­le­ne som er i dag ikke skjer­mer de med lav inn­tekt og store helse­ut­gif­ter godt nok. Dette er uso­si­alt og det må vi ta tak i, skri­ver par­ti­et i en epost til NTB.

- Det er i dag 260.000 per­soner i helse­kø, vi vil gjøre køen kor­te­re ved å inn­føre fritt be­hand­lings­valg, står det vi­de­re. Da den rødgrøn­ne re­gje­rin­gen over­tok sto 200.000 i den samme køen.

Par­ti­et mener økt bruk av pri­va­te be­hand­lings­til­bud må til for å få unna helse­kø­ene. Høie sier det ikke er noen vei uten­om å måtte prio­ri­te­re an­ner­le­des for å få bukt med køene.

- Det er å lure pa­si­en­ter å sette dem i en så lang kø at det i rea­li­te­ten ikke er noe til­bud. Det er ær­li­ge­re å si at de skal få hjel­pen, men at de må be­ta­le noe mer selv, mener han.

Dår­lig helse­fag­lig tenkt

Ar­bei­der­par­ti­et er imot Høy­res for­slag om å bruke egen­an­de­ler for å re­du­se­re syke­hus­køen.

- Høy­res for­slag vil føre til at flere unn­la­ter å opp­søke lege, eller trek­ker seg fra be­hand­ling. Ikke av medi­sins­ke grun­ner, men av øko­no­mis­ke. Da er vi inne i en klar for­skjells­be­hand­ling der øko­no­mi av­gjør, sier helse­mi­nis­ter Jonas Gahr Støre til NTB.

Han sier Ar­bei­der­par­ti­et vil styr­ke syke­hu­se­ne med flere fag­folk, bedre ut­styr og leng­re åp­nings­tid for å kunne be­hand­le flere.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Da Høyre styr­te var det null­vekst i syke­hu­se­ne. Nå fore­slår de ti­talls mil­li­ar­der i skatte­kutt, og vil bruke syke­hu­se­nes pen­ger til å be­ta­le for pri­va­te kli­nik­ker, sier han og mener det da er nær­lig­gen­de å tro at økte egen­an­de­ler skal bidra til å fi­nan­siere det hul­let som opp­står.

- Det er uso­si­alt og dår­lig helse­fag­lig tenkt, av­slut­ter helse­mi­nis­te­ren. (©NTB)