Høyre vil sette fart på arbeidsinnvandringen

Høyre mener re­gje­rin­gen har gjort lite for å re­krut­te­re ar­beids­inn­vand­re­re til Norge. Men Frem­skritts­par­ti­et ad­va­rer mot å over­dri­ve be­ho­vet for uten­landsk ar­beids­kraft.

- Det er ikke tvil om at det er av­stand mel­lom par­ti­ene på bor­ger­lig side i spørs­mål som er knyt­tet til ut­len­dings­lo­ven, er­kjen­nerHøy­re-nest­le­der Bent Høie.

-Frem­skritts­par­ti­et ogKrF ut­gjør gjer­ne yt­ter­punk­te­ne, mens Høyre inn­tar en mel­lom­po­si­sjon. Jeg tror vi skal klare å bli enige om dette også, sier han til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Men mot­stan­den fra Frem­skritts­par­ti­et får ikke Høyre til å tone ned øns­ket om å få flere ar­beids­inn­vand­re­re til Norge - også fra land uten­for EU.

- Nei, det er de­fi­ni­tivt man­gel på vik­tig ar­beids­kraft i Norge. Jeg er selv fra olje­byen Stav­an­ger, som er kom­plett av­hen­gig av uten­landsk ar­beids­kraft - ikke minst fra land som India og Pa­kis­tan, sier Høie.

- Gjort for lite

Høy­re-top­pen mener re­gje­rin­gen har svik­tet når det gjel­der å legge for­hol­de­ne til rette for økt ar­beids­inn­vand­ring.

- De rødgrøn­ne har gjort alt­for lite. Det er alt­for vans­ke­lig for ut­len­din­ger å komme til Norge som ar­beids­inn­vand­re­re i dag. Nors­ke be­drif­ter møter for mange hind­re og by­rå­kra­ti, sier Høie.

Siden nytt­år har re­gje­rin­gen re­ver­sert to ord­nin­ger som skul­le gjøre det let­te­re for ut­len­din­ger med re­le­vant fag­ut­dan­ning å søke ar­beid i Norge. Man­dag kunne NTB for­tel­le at en tred­je ord­ning tro­lig står for fall, nem­lig den som sik­rer fag­lær­te ut­len­din­ger rett til opp­hold i inn­til ett år for å ta norsk­kurs.

- Re­gje­rin­gen er opp­tatt av at det nors­ke sam­funn og næ­rings­liv skal sik­res til­gang på vik­tig, uten­landsk ar­beids­kraft. Sam­ti­dig skal vi hind­re at ord­nin­ge­ne blir ut­nyt­tet. Der­for end­rer vi reg­le­ne når vi ser do­ku­men­tert mis­bruk, sier stats­sek­re­tær Ceci­lie Bjel­land (Ap) iAr­beids­de­par­te­men­tet til NTB.

Hun sier re­gje­rin­gen har ef­fek­ti­vi­sert saks­be­hand­lin­gen og opp­ret­tet tre ser­vice­kon­to­rer for uten­lands­ke ar­beids­ta­ke­re.

Vil myke opp

Høyre tar i stor­tings­valg­pro­gram­met sitt til orde for å inn­føre et hur­tigspor for be­hand­ling av søk­na­der fra eks­per­ter og spe­sia­lis­ter. Par­ti­et vil også gi for­hånds­god­kjen­te be­drif­ter rett til å omgå sys­te­met og «snike i køen».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Store, pro­fe­sjo­nel­le sel­ska­per bør få en for­hånds­god­kjen­ning som sik­rer at de kan knyt­te til seg ut­len­din­ger, la dem be­gyn­ne i jobb og hel­ler ordne pa­pi­re­ne i etter­kant, sier Høie.

Bjel­land øns­ker Høyre vel­kom­men etter og viser til ord­nin­gen med tid­lig ar­beids­start.

- Den in­ne­bæ­rer at en ar­beids­gi­ver kan re­krut­te­re en an­satt som får star­te i jobb før søk­na­den er be­hand­let. Høy­res for­slag om at kun for­hånds­god­kjen­te be­drif­ter kan be­nyt­te tid­lig ar­beids­start, vil in­ne­bære en reell inn­stram­ming, sier hun.

Fra Høy­res al­li­anse­part­ner Frem­skritts­par­ti­et kom­mer uan­sett stikk mot­sat­te sig­na­ler. Tid­li­ge­re i som­mer slo inn­vand­rings­po­li­tisk tals­mann Mor­ten Ørsal Jo­han­sen fast over­for Dag­bla­det at Frp vil legge re­strik­sjo­ner på ar­beids­inn­vand­rin­gen.

- At inn­vand­rin­gen går ned, vil vi ga­ran­te­re. Hvis vi ikke får til det, blir det vans­ke­lig å sitte i re­gje­ring, sa Jo­han­sen.

- Over­dre­vet

Frps Per-Wil­ly Amund­sen var par­ti­ets tals­mann da Stor­tin­get dis­ku­ter­te den nye ut­len­dings­lo­ven som tråd­te i kraft i 2010. Han ad­va­rer de øv­ri­ge par­ti­ene mot å over­dri­ve de po­si­ti­ve si­de­ne ved ar­beids­inn­vand­ring.

- Gjen­nom EØS-av­ta­len har om lag en halv mil­li­ard men­nes­ker di­rek­te ad­gang til det nors­ke ar­beids­mar­ke­det. Det er ingen grunn til å over­dri­ve be­ho­vet for ar­beids­kraft fra ver­den uten­for Euro­pa, sier Amund­sen til NTB.

Han er­kjen­ner at det fin­nes en rekke nors­ke be­drif­ter som mang­ler ar­beids­kraft, men un­der­stre­ker at en even­tu­ell bor­ger­lig re­gje­ring også må vur­de­re kost­na­de­ne ved økt inn­vand­ring.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Det som er op­ti­malt for en en­kelt be­drift, be­hø­ver ikke være op­ti­malt for sam­fun­net som hel­het. Vi har all­tid ad­vart mot ut­len­din­gers for­bløf­fen­de evne til å ut­vi­se krea­ti­vi­tet og til­pas­se seg nors­ke ut­len­dings­reg­ler, sier han. (©NTB)