Høyre: Bruk mer bistand på utdanning

Forslaget går hånd i hånd med Kristelig Folkepartis krav om økt støtte til utdanning i bistanden.

GAR­DER­MOEN: Et en­stem­mig lands­møte ved­tok fre­dag kveld en re­so­lu­sjon om å øke be­vilg­nin­ge­ne til ut­dan­nings­bi­stand. Re­so­lu­sjo­nen lev­ner den rødgrøn­ne re­gje­rin­gens ut­vik­lings­po­li­tikk lite ære.

- I 2007 fjer­net re­gje­rin­gen ut­dan­ning på lis­ten over vik­ti­ge prio­ri­te­rin­ger i ut­vik­lings­po­li­tik­ken. Da gikk det brått ned­over, sier Ine Marie Erik­sen Søreide. Hun er leder for re­so­lu­sjons­ko­mi­te­en på lands­mø­tet og leder av uten­riks­ko­mi­te­en på Stor­tin­get.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Søreide viste til hvor mye bi­stands­pen­ger som har gått til ut­dan­ning.

- I 2005 bruk­te vi én mil­li­ard kro­ner på ut­dan­nings­bi­stand i hele ver­den. I 2012 bruk­te vi én mil­li­ard på ut­dan­nings­bi­stand i hele ver­den. I mel­lom­ti­den har bi­stands­bud­sjet­tet økt med over ni mil­li­ar­der kro­ner.

Bin­der sam­men

Der­imot har Kris­te­lig Folke­par­ti gjen­tat­te gan­ger etter­spurt mer bi­stand til ut­dan­ning de siste årene.

- Er dette et frie­ri til KrF?

- Nei, vi har job­bet i åre­vis med ut­dan­nings­bi­stand. Jeg stil­te spørs­mål til da­væ­ren­de ut­vik­lings­mi­nis­ter Erik Sol­heim om det i 2008. KrF og Høyre har fun­net sam­men i merk­na­der om te­ma­et tid­li­ge­re. Dette job­bet vi iher­dig sam­men med da vi satt i re­gje­ring. Vi hadde mål om å doble ut­dan­nings­bi­stan­den. Det klar­te vi, men den har stått bom stil­le se­ne­re, sier Søreide til Dagen.

- KrF og Høyre har ulik bi­stands­po­li­tikk på en rekke om­rå­der. Men det er ett av te­ma­ene som bin­der dere sam­men?

- Det er ett av mange, sier Sørei­de.

Ad­var­te mot dik­ta­tor­luk­sus

Re­so­lu­sjo­nen vakte ingen de­batt i lands­møte sent fre­dag etter­mid­dag, men Mor­ten As­bjørn­sen fra Ro­ga­land tok ordet for å støt­te for­sla­get.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Det er bra at vi dri­ver bi­stand, men di­rek­te over­fø­rin­ger ser jeg ikke for­nuf­ten i. Norge skal ikke bruke skatte­pen­ger på kor­rup­te dik­ta­to­rer, som igjen bru­ker de på egen luk­sus. Vi må finne nye løs­nin­ger. Ut­dan­ning er noe av det vik­tigs­te i et sam­funn. Da er det utro­lig vik­tig at det er det man skal prio­ri­te­re bi­stan­den til, sa As­bjørn­sen.

Kri­tikk

Plan Norge, Redd Barna og Unicef Norge kri­ti­ser­te i fjor den rødgrøn­ne re­gje­rin­gen for ikke å satse på ut­dan­ning.

KrFs Dag­finn Høy­brå­ten send­te et skrift­lig spørs­mål til ut­vik­lings­mi­nis­ter Heik­ki Holm­ås (SV) i fjor vår hvor han bad om svar på hva Holm­ås ville gjøre for å trap­pe opp ut­dan­nings­bi­stan­den.

Holm­ås svar­te at det hadde vært en ned­gang, men at det knyt­tet seg til høy­ere ut­dan­ning.

16. april i år frem­met fire KrF-re­pre­sen­tan­ter et pri­vat for­slag i Stor­tin­get om å prio­ri­te­re ut­dan­ning i bi­stan­den og bad re­gje­rin­gen lage en opp­trap­pings­plan for norsk bi­stand.

Dagen