STØTTE: Høyres Bent Høie åpner for at enkelte familier kan få støtte til friskoleplass.

Høyre åpner for gratis friskoleplass

Staten kan komme til å ta hele regningen for friskoleplass med Høyre i regjering. Men det vil ikke gjelde alle.

Programkomiteen i Høyre har vedtatt en ny formulering om partiets politikk for friskoler.

- Vi vil at friskoler som oppfyller kravene til kvalitet og innhold automatisk skal få godkjenning, med mindre det etter en helhetsvurdering blir klart at de kan ødelegge for den offentlige skolen, sier programkomiteens leder Bent Høie tilVG Nett.


Han understreker imidlertid at partiet først og fremst vil styrke den offentlige skolen.



- Derfor kan vi ikke tillate at privateeide skoler får ødelegge grunnlaget for en god offentlige skole, sier Høie til avisen.


Muligheter for alle

Friskolene er delfinansiert av staten, med et tilskudd tilsvarende 85 prosent av prisen på en offentlig skoleplass. Resten må familiene betale selv.

Beløpet ligger gjerne rundt 10.000 kroner i året. De som er kritiske til friskoler, begrunner dette blant annet med at egenandelen skaper et klasseskille.


- Jeg tror de aller fleste familier i Norge kan prioritere penger nok til at de kan betale for en slik skoleplass, sier Høie. Men han åpner for støtteordninger for enkelte.

- For lavtlønte bør vi kunne finne ordninger som sikrer at de også får muligheten til å gå på en friskole, sier Høie.


LES OGSÅ:Kjempetall for Høyre på ny måling


Halvorsen ikke interessert

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) anklager Høyre for å ville drive en stor privatisering av Skole-Norge. Hun vil ikke diskutere en eventuelt fullt ut betalt offentlig skole.

- De vet at det vil føre til økte sosiale forskjeller og det prøver de å lappe på med en behovsprøvd ordning for dekningen av skolepengene, sier hun til VG.

(Dagen)