Høyesterett forkaster Snowdens anke

Høyesteretts ankeutvalg har forkastet anken til Edward Snowden. Han gikk til sak mot staten for å få fastslått at han ikke kan utleveres til USA hvis han kommer til Norge for å motta Ossietzky-prisen.

AmerikanskeSnowden skulle etter planen blitt tildelt prisen 18. november, men i anken tilHøyesterett kommer det fram at tildelingen er flyttet til juni 2017, i håp om å få en rettslig avklaring i saken.

Både Snowden selv,Norsk PEN og flere medieorganisasjoner mener norske domstoler kan avgjøre på forhånd at varsleren ikke vil bli pågrepet og utlevert fra Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

27. juni avviste Oslo tingrett å behandle søksmålet fordi Snowden ikke befinner seg i Norge, og det dermed heller ikke foreligger en utleveringsbegjæring fra USA.

28. september stilteBorgarting lagmannsrett seg bak denne avgjørelsen og statens argumenter om at begjæringen fra Snowden ikke kan behandles før det foreligger en utleveringsbegjæring fra USA.

Saken ble anket videre til Høyesterett, og fredag ble anken forkastet av et enstemmig ankeutvalg.

Varsler

Snowden jobbet i flere år for amerikansk etterretning, men hoppet av i 2013 og tok med seg store mengder dokumenter som avslørte hvordan

etterretningsorganisasjonenNSA drev massiv overvåking av tele- og datatrafikk verden over.

Overvåkingen skjedde i samarbeid med mange lands etterretningstjenester og avsløringene utløste stor debatt i mange land.

Snowden flyktet tilRussland, og USA har siktet 33-åringen for spionasje og tyveri av regjeringens eiendom og krever ham utlevert.

7. mars i år ble Snowden tildelt den norske PEN-klubbens Ossietzky-pris.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Videotale

Fredag 18. november, dagen han opprinnelig skulle komme til Oslo og motta prisen, snakket 33-åringen på videolink fra Moskva tilLitteraturhuset i Oslo.

Leder i Norsk PEN,William Nygaard, trakk da en parallell mellom Snowden ogCarl von Ossietzky, som ble dømt for landssvik etter å ha avslørt nazistenes opprustning i Tyskland på 1930-tallet.

– De var begge varslere, de ble begge forfulgt av sine regjeringer, og de avslørte begge statshemmeligheter, sa Nygaard.