Høyesterett avviser konvertitt-sak

Iranske Ali Turkamani Ahwazi (39) får ikke prøvd saken sin i Høyesterett. Nå vurderer han å ta saken til Menneskerettighetsdomstolen.

– Hele livet mitt og fremtiden min er ødelagt. Jeg har opplevd Utlendingsnemnda (UNE) som svært urettferdige, og jeg synes det er rart at ikke dette skal være en sak for Høyesterett, sier Ahwazi til Dagen.

UNE:– Ikke behov for at domstolene etterprøver oss

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Den iranske konvertitten tapte mot UNE i lagmannsretten. Saken som gikk i Oslo tingrett 9. og 10. desember i fjor, handlet utelukkende om farene ved en eventuell retur til Iran. UNE var allerede i tingretten klare på at Ahwazi nok er en reell konvertitt. Selv om 39-åringen ikke fikk medhold i Borgarting lagmannsrett, fikk han medhold fra én av de tre dommerne og valgte å anke til Høyesterett.

Nylig kom beskjeden han hadde fryktet: «Høgsteretts ankeutval finn samrøystes at verken det avgjerda får å seie utanfor denne saka eller andre tilhøve gir grunn til at anken blir behandla av Høgsterett», heter det i vedtaket fra Norges siste ankeinstans.

Selv om en sak er anket til Høyesterett, er det begrensninger i hvilke saker som rent faktisk blir behandlet. Ankeutvalget gjør en vurdering og slipper bare gjennom de viktigste og mest prinsipielle sakene.

Vurderer å gå videre

– Jeg er ikke sikker på hva som skjer nå, men jeg tror jeg må forlate Norge. Det finnes ingen fremtid her uten oppholdstillatelse, sierAhwazi.

– Samtidig har jeg vært her i hele 13 år, og det er ikke slik at jeg bare kan dra fra konen min og barnet vårt. Dette er helt uforståelig, fortsetter han og legger til at han nå vil gå i samtaler med sin advokat om veien videre. Den europeiske menneskerettighetsdomstolen er ett alternativ.

Uenig med retten

Det var ikke bare Ahwazi som hadde tro på at saken ville være av interesse for Høyesterett. Både konvertittens advokat Jostein Løken og jusprofessor Mads Andenæs ved Universitetet i Oslo mente det var et stort behov for en høyesterettsdom på området.

– Jeg mener at det er viktig at en slik sak kommer til Høyesterett. Jeg har jo lest en del av de vedtakene som angår konvertitter, og jeg ser hvor nær man kommer svært kompliserte spørsmål hos utlendingsmyndighetene her, sa Andenæs til Dagen i desember.

LES OGSÅ:Konvertitten Ali kan skrive norsk rettshistorie

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I etterkant av bestemmelsen fra Høyesterett, legger ikke Løken skjul på at han er skuffet.

– Dette er veldig trist. Høyesterett mente at saken ikke var prinsipiell nok, men der er jeg uenig. Jeg mener at anken tok opp flere uavklarte problemstillinger som jeg gjerne skulle sett at retten fikk ta stilling til, sier Løken.

– Bør gå videre

– Hva betyr dette i praksis for Ahwazi?

– Nå er jo saken prøvd i alle instanser. Det føles ekstra vondt når vi var så nære å få medhold i lagmannsretten. I ettertid har jeg kjent på at det føles fryktelig å møte stang ut i en sak man har jobbet så mye med og som er såpass avgjørende for livet til den det gjelder, svarer advokaten.

Løken tror imidlertid ikke at ankeavslaget vil ha noen drastisk innvirkning på Ahwazis fremtid eller det livet han har levd i Norge de siste 13 årene. Dersom det derimot skulle bli tatt grep, så vil Ahwazi etter all sannsynlighet bli den lengstværende konvertitten som må forlate Norge.

– Denne dommen gjør egentlig ingen forskjell. Erfaringen viser at det lever et stort antall iranere i Norge. De forblir papirløse her fordi Iran ikke vil ha dem tilbake.

– Ahwazi nevner Menneskerettighetsdomstolen. Er dette noe dere vurderer?

– Vi må jo se på det også, og hvis dette er noe Ali ber meg om, så må vi vurdere det.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Har du tro på gjennomslag der?

– Jeg mener i hvert fall at saken er prinsipiell nok, slik jeg beskrev det i anken, avslutter Løken.

Professor Mads Andenæs er i hvert fall ikke i tvil:

– Dette er en sak som bør gå til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen, skriver han i en sms til Dagen.