Høyere karakterer i private skoler enn i offentlige

Elever i private videregående skoler har høyere standpunktkarakterer målt opp mot eksamen enn elever i offentlige skoler.

Det viser tall fraUtdanningsdirektoratet. Ana­ly­sen er gjort ved å sam­men­lig­ne ka­rak­te­re­ne til nors­ke vi­dere­gå­en­de ele­ver fra skole­året 2009/2010 til og med skole­året 2012/2013, skri­verVG.

Får lavere eksamenskarakter

Pri­vat­skole­ele­ve­ne får imid­ler­tid i gjen­nom­snitt la­ve­re ek­sa­mens­ka­rak­te­rer i fa­ge­ne som er un­der­søkt - norsk, en­gelsk og ma­te­ma­tikk - enn ele­ve­ne i den of­fent­li­ge sko­len.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Iføl­geno­ta­tet fra Ut­dan­nings­di­rek­to­ra­tet har ele­ver ved pri­va­te sko­ler litt høy­ere sann­syn­lig­het for å få la­ve­re ka­rak­ter til ek­sa­men enn til stand­punkt.

Forskjellene mellom private og offentlige skoler skal ha blitt mindre de siste årene, og Utdanningsdirektoratet har et pågående forskningsoppdrag på dette.

- Eksamen best som mål

- Dette viser at det samme skjer i Norge som i Sve­ri­ge. Og vårt nabo­land har et langt stør­re om­fang av pri­vat­sko­ler. Det er pro­ble­ma­tisk, fordi stand­punkt­ka­rak­te­re­ne betyr like mye som ek­sa­mens­ka­rak­te­re­ne ved opp­tak til høy­ere ut­dan­ning, sier pro­fes­sor Tor­berg Falch ved in­sti­tutt for sam­funns­øko­no­mi ved NTNU i Trond­heim.

Falch mener at svak­he­ten med stand­punkt­ka­rak­te­rer er at de er re­sul­tat av en skjønns­mes­sig opp­fat­ning av ele­ve­nes nivå.

- Der­for er det ek­sa­men som egner seg best ved sam­men­lig­ning av ele­ve­nes re­sul­ta­ter, mener han.