Et nytt , kort liv går mot slutten, hjelpen kom for sent. Bildet er fra sultkatastrofen i Sør-Sudan i 1998. Foto: Nils- Inge Kruhaug, NTB

Høye kornpriser skaper krise

Verden står overfor formidable utfordringer knyttet til nok mat. Sult og sinne kan føre til opprør og ustabilitet. - Vi som har penger kjøper maten ut av munnen på de som trenger maten, sier bonde Ståle Solberg.

- Utfordringene knyttet til nok mat, ren mat og fordeling av mat vil bli en av de store utfordringene i dette århundre, sier Ståle Solberg.

Han er tidligere styreformann i Østfoldkorn, KrF politiker og aktivt medlem i Gilde og Prior. På gården i Skjeberg i Østfold har han ikke mindre enn 6500 kalkuner.

DagenMagazinet intervjuet bonden i oktober i fjor.Da advarte han mot at verden kan stå overfor matvarekrise. Siden da har kornprisene økt med 50 - 100 prosent på verdensmarkedet.

I intervjuet tok han til orde for at man bør tenke på å bygge opp egne kornlager i Norge, slik man hadde før i tiden. Nå mener han slike planer må utsettes. Verden står nå midt oppe i en matkrise.

- Hvis vi bygger opp lager nå mens det er krise internasjonalt, bidrar det bare til å forverre krisen. Jeg har hele tiden ment at mangelen på kornlager er et fatalt feilgrep, sier Solberg til DagenMagazinet.

Han mener det er etisk forkastelig at Norge nå må kjøpe mat på det internasjonale kornmarkedet.

- Vi som har penger kjøper maten ut av munnen på de som er mer trengende. Dessuten er vi med på å drive prisene oppover på det internasjonale markedet, sier han.

Dramatiske endringer

Det siste året har kornprisene steget dramatisk fordi kinesere og andre som opplever økt levestandard spiser mer kjøtt. Høye matpriser fører til at bønder bruker mer gjødsel for å få større avlinger, og resultatet har vært en eksplosiv vekst i gjødselprisene. Etterspørselsveksten har tatt hele bransjen på sengen.

- De siste 35 år har man tatt produksjon av billig mat for gitt. Det bildet har snudd seg dramatisk,sier avtroppende konsernsjef i Yara, Thorleif Enger, til E24. Han mener politikere i mange land må ta inn over seg at jordbruket har vært neglisjert i lang tid.

Kampen om nok mat har ført til uro flere steder i verden. I Etiopia har kombinasjonen av høye matvareprisene og langvarig tørke allerede ført til at 4,6 millioner mennesker risikerer å sulte i hjel,melder ReliefWeb, og landet er ikke alene.FNs Mat og landbruksorganisasjon har identifisert36 land i krise , hvorav 21 er land i Afrika.

Generalsekretær i UNICEF, Norge Kjersti Fløgtsad,advarte nylig om at 6 millioner barn er i fare dersom det ikke settes inn ekstra tiltak mot mangelen på mat i Etiopia.

- Situasjonen i de hardest rammede områdene er i alvorlig. Barns liv er i fare dersom ikke hjelpen kommer øyeblikkelig. Myndighetene og lokale organisasjoner gjør sist beste, men for at hjelpen kommer ikke raskt nok frem. Barn som er ekstremt underernært kan ikke vente, sier nestsjef i Unicef, Hilde Frafjord Johnson.

Høye oljepriser bidrar ikke til å gjøre den internasjonale matkrisen mindre. Biodisel som produseres av blant annet mais, har blitt mer populært. Det tærer også på matvareproduksjonen.

Må unngå lagring

Ståle Solberg mener fokuset fremover må gå på å få opp matvareproduksjonen.

- Her hjemme bør myndighetene tenke i gjennom beredskapen. Hvordan håndterer vi situasjonen hvis den tilspisser seg? Dessuten er det ikke nødvendigvis matmangelen alene som bidrar til krise, men hamstring hos enkeltpersoner og nasjonalstater som følge av truslene om matmangel, sier Solberg.

Bonden mener det også kan føre til mye svinn når private lagrer.
- Folk flest har lite kunnskap om hvordan man lagrer mat, derfor er jeg redd det vil føre til svinn som kan være med på å forsterke krisen.

- Det kan godt tenkes at man klarer å roe situasjonen denne gangen, med at prisene faller igjen, men da må vi stå bedre rustet neste gang. Den situasjonen vi står overfor i dag kan være småtteri i forhold til situasjoner som kan oppstå om ett år igjen, advarer Solberg som mener de sentrale myndighetnene må ta innover seg at vi lever i en globale verden der ting henger sammen.