Liv Signe Navarsete får nå ikke engang støtte fra KrF for sitt nye forslag til blasfemilovgivning.

- Høybråten spenner beina under Navarsete

- Dagfinn Høybråtens nei til Liv Signe Navarsetes idé om en ny blasfemiparagraf, er det engelige slaget som spenner beina under hele forslaget, sier valgforsker Bernt Aardal.

Aardal sier til DagenMagazinet at han tror KrFs nei er et alvorlig slag som kom helt uventet på Sp-lederen.

LES OGSÅ: - Navarsete verner islam


- Senterpartiet hadde behov for en liten seier av moralsk-etisk slag som kunne berolige den del av kristenfolket som også har støttet Sp. Den effekten må Navarsete nå bite i seg, og den er i stor grad svekket når det nå viser seg at KrF sier nei til hennes forslag, sier Aardal.

KrF-leder Dagfinn Høybråten sier at blasfemiparagrafen som Senterpartiet har tvunget gjennom i regjeringen, vil tjene islam fremfor kristendommen.

- Kristen-Norge er imot blasfemi, men roper ikke på noe lovvern. Jeg synes ikke det er noe behov for å skjerpe straffen for angrep på religion her i landet, sier Høybråten.

Samtidig mener han det er ingen grunn til å fjerne den blafemiparagrafen som finnes.

- Den gir en signaleffekt om å opptre dannet og med folkeskikk og anstendighet i den offentlige debatt, sier Høybråten.

For de verdikonservative

Bernt Aardal tror ikke Navarsete har foreslått den nye loven for å verne islam, men for å blidgjøre verdikonservative velgere.

- Dette skulle være en vinnersak for Sp og Navarsete, men på grunn av KrFs nei er det blitt et alvorlig slag for henne, sier Aardal.

- Forrige gang det ble forsøkt å puste liv i blasfemiparagrafen stod KrF og FrP sammen om dette, men da var bakteppet et helt annet enn det er idag, og de vant ikke fram. Nå virker det som om noen fra kristent hold er ute etter beskyttelse mot islam. Så viser det seg altså at det er sterke krefter som er imot dette, sier Aardal.

Jagland mot Stoltenberg

I Aftenposten har stortingspresident Thorbjørn Jagland gått til frontalangrep mot hele forslaget og sier det er uhørt at statsminister Jens Stoltenberg vil bruke partipisken for å sikre flertall på Stortinget for å straffe religionskritikk.

- Det vil i seg selv være et paradoks hvis et så prinsipielt spørsmål som ytringsfrihet blir underlagt partipisk. Særlig når det fremkommer at spørsmålet kan ha vært gjenstand for hestehandel og forsøk på å kuppe hverandre, skriver Jagland i Aftenposten.

Bernt Aardal sier utspillet er typisk for Thorbjørn Jagland.

- Dette oppfattes som et slag i ansiktet på Stoltenberg og føyer seg inn i rekken av mange slike utfall. Men det kan også sees i lys av Jaglands kampanje for å bli ny leder i Europarådet. Uansett må det forttone seg litt rart, sier Aardal.