UHOLDBART: Dagfinn Høybråten vil ha ministerens løfte om at Norge ikke skal råde konvertitter de sender ut av landet, til kun å ligge lavt med sin tro. Praksisen strider med menneskerettighetene, sier Høybråten.Bibelverset er fra Apostlenes gjerninger 4,20, som Høybråten sier han har lest opp for UNE.

Høybråten måtte lese høyt fra Bibelen for at UNE skulle forstå

Dagfinn Høybråten har lest høyt fra Apostlenes gjerninger, for å få Utlendingsnemda (UNE) til å forstå hvorfor kristne «ikke kan tie om det de har sett og hørt».

Nå sender stortingsrepresentanten for KrF et skriftlig spørsmål til justisminister Grete Faremo, hvor han krever at Norge følger menneskerettighetene.

Bakgrunn er at mennesker som konverterer til kristendom, men som blir sendt tilbake til land som Iran og Afghanistan, blir av norske myndigheter bedt om å holde en lav profil i praktiseringen av sin tro.

- Vi har gjentatte eksempler på at det har skjedd. Og uansett hvor god eller dårlig vurderingen til UNE er, så er dette i strid med menneskerettighetene. I tillegg er det et sjansepill, sier Høybråten til Dagen.


Full rett

I november i fjor vant en kristen, iransk asylsøker fram i en sak mot UNE i Borgarting lagmannsrett. EU-domstolen fastslo i en dom av september i år at asylmyndigheter ikke kan henvise asylsøkere til å unngå forfølgelse ved å praktisere sin tro bak lukkede dører. Selv har Høybråten måttet ty til høytlesning for å få nemnda til å skjønne saken.

- Det har hendt at jeg har lest opp fra Apostlenes gjerninger, for å få UNE til å forstå. Det burde ikke være nødvendig, sier han.

- Hva sier dette om UNEs forståelse av personlig tro, Høybråten?

- Alle konverteringssaker er ikke enkle, det vanskelige er jo nettopp hva som ligger til grunn for konverteringen. Men vi burde holde oss for gode til å fatte vedtak som bryter med menneskerettighetene, sier han.

Skriftlig svar fra ministeren skal foreligge innen en uke.

(Dagen)