IKKE FORNØYD: Stortingsrepresentant for KrF, Dagfinn Høybråten, mener minister Grete Faremo ikke tar menneskers trosutøvelse på alvor.

Høybråten lite fornøyd med Faremo-svar til konvertitter

Dagfinn Høybråten mener minister Grete Faremo nå politisk forsvarer praksisen med å be konvertitter holde en lav profil når de sendes hjem.

- Nå setter man dumskapen i system. Dette viser det sekulære Norges manglende forståelse for hva troen betyr, sier en oppgitt Høybråten til Dagen.


Ikke snakk

Bakgrunnen for Høybråtensitt spørsmål til ministeren var at det gjennom flere år har vært dokumentert at utlendingsmyndighetene har sendt konverterte personer som ikke får opphold i Norge, tilbake til hjemland som Afghanistan og Iran, med beskjed om å holde en lav profil i sin personlige trosutøvelse.

Høybråten viser til dom i EU-domstolen, hvor det slås fast at en slik praksis bryter menneskerettighetene.

Men den nyutnevnte justis- og beredskapsministeren gir, på tungt byråkratispråk, lite håp om endring av praksis.

«I noen islamske land er det først og fremst aktivt misjonerende kristne som risikerer forfølgelse. Utlendingsforvaltningen legger ikke til grunn at alle konvertitter vil drive aktiv forkynnelse. Men hvis en asylsøker etter en konkret vurdering antas å ville gjøre det, og dette vil utløse forfølgelse i konvensjonens forstand, har vedkommende rett til beskyttelse», svarer Faremo.

Hun fortsetter:

«Hvordan asylsøkeren vil opptre ved en retur er en sannsynlighetsvurdering basert på tilgjengelige fakta, og ikke en normativ vurdering om at klageren kan unngå en ellers påregnelig forfølgelse ved å holde sin religiøse overbevisning skjult. Utlendingsmyndighetenes vurdering baseres blant annet på søkerens opplysninger, herunder om sin form for religionsutøvelse, sammenholdt med tilgjengelig landinformasjon».


Fortsetter praksis


Høybråten tolker ministeren dit hen at hun ikke vil ta grep for å endre praksisen.

- Hun sier at de i noen tilfeller er det norsk linje å sende folk tilbake og be dem golde en lav profil. Det er ikke noe nytt. Men det blir straks mer alvorlig når Faremo forsvarer dette politisk, sier han.

Høybråten sier seg helt enig med ministeren om at konverteringer må være reelle for å få opphold. Dette må det gjøres et arbeid for å fastslå i hvert enkelt tilfelle.

- Men når det er gjort, kommer man ikke utenom at det er i strid med menneskerettighetene å legge til grunn at mennesker må holde en lav profil med sin tro. Det strider ofte mot troens natur. Man kan ikke gjøre trosfriheten og menneskerettighetene situasjonsbetinget. Det at jeg ikke benytter meg av min rett i dag, betyr ikke at jeg ikke gjør det i morgen. Norske myndigheter kan ikke legge dette til grunn for en praksis.


Ta videre


Høybråten sier KrF sin stortingsgruppe har diskutert saken, og at de vil se på videre reaksjoner.

- Vi kan ikke akseptere slik offentlig inkompetanse på trosfeltet. Hvordan vi vil følge det opp er litt tidlig å si. Men vi vil følge det opp, sier han.

(Dagen)