Tilbakegang:Kirkesøkningen har gått tilbake i Storbritannia de siste 50 årene. Mye tyder på at forlenget levealder reduserer religiøs interesse. Illustrasjonsfoto: Zdenka Micka, ScanstockPhoto

- Høy levealder gjør folk mindre religiøse

Etter hvert som mennesker regner med å leve lenger, svekkes interessen for hva som skjer etter døden, mener britiske forskere.

Kirkesøkningen har gått tilbake i Storbritannia de siste 50 årene. Og mens 26 prosent av de som er over 65 går i kirken, gjør bare 11 prosent av dem som er mellom 16 og 44 det samme. Det kan med andre ord se ut til at tendensen vil tilta.

Vektlegge fordeler

Forskere ved University of East Anglia og University of St Andrews har brukt en kost-nytte-modell for å forklare utviklingen, melder BBC. I en artikkel skrevet for International Journal of Social Economics hevder de at i land der forventet levealder er lav, er en større del av befolkningen - både unge og eldre - opptatt av hva som skjer etter dette livet.

I land der folk forventer å leve lenge, mener forskerne med at religionene må vise større relevans for livet her og nå for å appellere til folk.
- Det er viktig å vektlegge sosio-økonomiske og åndelige fordeler som man kan glede seg over mens man lever på jorden, for eksempel å utvide den sosiale omgangskretsen, felles aktiviteter, åndelig oppbyggelse, støtte og veiledning, i stedet for usikker belønning etter dette livet, sier forskeren Elissaios Papyrakis ved University of East Anglia.

Avviser forslag

En talsmann for Church of England har liten tro på en slik oppskrift.
- Mennesker går i kirken fordi de tror på noe og ønsker å være sammen med et fellesskap av mennesker som tror på samme måte, sier han.
Talsmannen mener dessuten forskernes teorie er misvisende for USA, som er et av landene med forholdsvis best kirkesøkning i hele verden.DAGEN