Rettsforfulgte demonstranter i Hongkong kan få asyl på Taiwan. Her fra en protest 13. juli. Foto: Kin Cheung / AP / NTB scanpix

Hongkong-aktivister kan få asyl på Taiwan

Rettsforfulgte demonstranter i Hongkong kan få asyl på Taiwan på humanitært grunnlag, opplyser Taiwans president Tsai Ing-wen.

Opp mot 30 aktivister har flyktet til Taiwan som følge av demonstrasjonene mot regjeringen i Hongkong, ifølge en rekke medier. Tsai har oppfordret regjeringen i Hongkong til å ta opp sakene demonstrantene fremmer.

Rådsforsamlingen som overser Taiwans Kina-politikk, vil ikke kommentere om de har blitt kontaktet av innbyggere fra Hongkong som søker politisk asyl.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det har den siste tiden vært en rekke store demonstrasjoner i Hongkong på grunn av et lovforslag om å tillate utlevering av innbyggere til fastlands-Kina. Hongkongs regjeringssjef Carrie Lam har sagt at hun vil legge den omstridte utleveringsloven død, men demonstrantene har sagt at de vil fortsette å protestere til lovforslaget formelt er trukket tilbake.

Flere demonstranter er pågrepet siden demonstrasjonene begynte i juni.

Hongkong er en delvis selvstyrt by som kontrolleres av myndighetene i Beijing. Blant annet har Hongkong et uavhengig rettsvesen og egne lover som beskytter ytringsfriheten fram til 2047.

Taiwan har vært et selvstyrt demokrati siden 1949. Kina anser offisielt Taiwan for å være kinesisk område, men Tsai har nektet å anerkjenne at Taiwan er en del av Kina.

Forholdet og spenningene mellom Kina og Taiwan har blitt forverret etter at Tsai tiltrådte som president for to år siden.