Homofile i Frankrike får gifte seg og adoptere barn

Nasjonalforsamlingen har vedtatt ny ekteskapslov.

Frank­ri­kes na­sjo­nal­for­sam­ling har ved­tatt en ny ek­te­skaps­lov som in­ne­bæ­rer atpar av samme kjønn kan gifte seg. De får også adop­te­re barn.

Na­sjo­nal­for­sam­lin­gens andre­kam­mer eller «un­der­hus» ved­tok loven med 331 mot 225 stem­mer tirs­dag kveld. Ved­ta­ket ble gjort etter må­ne­der med skar­pe pro­tes­ter og store de­mon­stra­sjo­ner, og høyre­ori­en­ter­te op­po­si­sjons­po­li­ti­ke­re vars­ler fort­satt kamp.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Op­po­si­sjo­nen gjor­de det tirs­dag klart at den vil brin­ge saken inn for for­fat­nings­dom­sto­len, som erFrank­ri­kes øvers­te retts­in­stans i slike saker. Hvis loven li­ke­vel blir stå­en­de, blir Frank­ri­ke det 14. av ver­dens land som åpner for ek­te­skap mel­lom men­nes­ker av samme kjønn.

«His­to­risk»

- Etter 136 timer og 46 mi­nut­ter med de­batt, har na­sjo­nal­for­sam­lin­gen god­kjent loven om ek­te­skap mel­lom men­nes­ker av samme kjønn, sa for­sam­lin­gens pre­si­dent Clau­de Bar­to­lo­ne etter vo­te­rin­gen. Jus­tis­mi­nis­ter Chris­ti­ane Tau­bi­ra be­skrev ved­ta­ket som «his­to­risk».

- Det inn­fø­rer nye ret­tig­he­ter, gir vern mot dis­kri­mi­ne­ring og vit­ner om vår na­sjons re­spekt for ek­te­ska­pet som in­sti­tu­sjon. Det lyser opp i ho­ri­son­ten for mange av våre med­bor­ge­re som til nå ikke har hatt disse ret­tig­he­te­ne, fram­holdt Tau­bi­ra.

Tro­lig kan de førs­te ek­te­ska­pe­ne mel­lom to kvin­ner eller to menn i Frank­ri­ke inn­gås til som­mer­en, skri­ver ny­hets­by­rå­et DPA. Fra juni av kan slike par også be­gyn­ne på pro­ses­sen med å adop­te­re barn, spåd­de by­rå­et tirs­dag.

Valg­løf­ter

Les­bis­ke og ho­mo­fi­les rett til ek­te­skap og adop­sjon var blant so­sia­lis­tenFrançois Hol­lan­des løf­ter i pre­si­dent­valg­kam­pen i Frank­ri­ke i fjor. Men i et land der den ka­tols­ke kir­ken fort­satt står svært sterkt, er skep­si­sen til disse ret­tig­he­te­ne fort­satt svært sterk.

Den siste tiden har det gått røft for seg både i ga­te­ne og i na­sjo­nal­for­sam­lin­gen i Paris, etter­som dis­ku­sjo­nen om ho­mo­fi­les rett til å gifte seg og adop­te­re barn har hard­net til. Der­for har po­li­ti­et økt sik­ker­he­ten rundt ho­mo­fi­le og deres møte­ste­der i byen.

Noen av de­mon­stra­sjo­ne­ne har endt med vold og det hev­des at høyre­eks­tre­me ak­ti­vis­ter har in­fil­trert mar­ke­rin­ge­ne. Noen po­li­ti­ke­re har mot­tatt trus­ler, og det var til­løp til hånd­ge­meng i na­sjo­nal­for­sam­lin­gen da de­bat­ten gikk mot slut­ten fre­dag i for­ri­ge uke.