Holbergprisen til britisk islamforsker

Den britiske religionsforskeren Michael Cook er tildelt Holbergprisen 2014 for å ha bidratt til økt forståelse for islams historie og religiøs tenkning.

Pri­sen på 4,5 mil­lio­ner kro­ner gis for frem­ra­gen­de vi­ten­ska­pe­lig ar­beid in­nen­for hu­ma­nis­tis­ke fag, sam­funns­vi­ten­skap, juss eller teo­lo­gi, og blir gjer­ne om­talt som «sam­funns­vi­ten­ska­pens no­bel­pris».

«Cook får pri­sen fordi han har bi­dratt til å øke sam­fun­nets for­stå­el­se for islams his­to­rie og for re­li­giøs tenk­ning. Gjen­nom sin forsk­ning viser han hvor­dan inn­sikt i islam bi­drar til bedre for­stå­el­se av vik­ti­ge tema i sam­ti­den, som fun­da­men­ta­lis­me, in­nen­for re­li­gion», skri­ver Hol­berg­ko­mi­te­en i sin be­grun­nel­se.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Den of­fi­si­el­le over­rek­kel­sen fin­ner sted i Hå­kons­hal­len 4. juni.

Var kon­tro­ver­si­ell

Knut S. Vikør, pro­fes­sor i Midt­østens his­to­rie og det mus­lims­ke Afri­ka ved Uni­ver­si­tet i Ber­gen, kal­ler til­de­lin­gen for høyst for­tjent.

- Han er en fors­ker som har pro­du­sert teks­ter på et vidt spek­ter av tema. Det sen­tra­le i hans bi­drag er hans tan­ker om hvor­dan man skal stu­de­re de enor­me meng­der tekst­li­ge kil­der fra tid­lig islamsk tid. Han for­sø­ker å sette teks­te­ne inn i deres sam­tid, iste­den­for å vur­de­re dem ut fra hvor­dan etter­ti­den har opp­fat­tet dem, sier Vikør.

Han sier Cook var kon­tro­ver­si­ell i star­ten av sin kar­rie­re på 1970-tal­let, men at han i dag opp­fat­tes som mo­de­rat og ba­lan­sert.

- Han har vært med på å åpne for en mer åpen og spør­ren­de hold­ning til den kunn­ska­pen vi har om islam. I dag er det blitt den ak­sep­ter­te tenke­må­ten blant islam­fors­ke­re, for­tel­ler Vikør.

Han mener det er po­si­tivt at pri­sen til­de­les Cook i en tid med sta­dig ster­ke­re po­la­ri­se­ring mel­lom mus­li­mer og andre grup­per.

- Jeg håper den vil bidra til å gi mer opp­merk­som­het til den se­riø­se islam- og Midt­østen-forsk­nin­gen som gjø­res. Han står for en ba­lan­sert og kri­tisk fag­lig hold­ning som jeg mener bare blir vik­ti­ge­re fram­over, sier Vikør.

Nils Klim-pri­sen

Årets vin­ner av Nils Klim-pri­sen blir kunn­gjort sam­ti­dig med Hol­berg­pri­sen. Den gis til frem­ra­gen­de yngre, nor­dis­ke fors­ke­re under 35 år innen hu­ma­nio­ra, sam­funns­vi­ten­skap, juss eller teo­lo­gi. Årets pris går til ling­vis­ten Terje Lohn­dal, født i 1985 og ti­de­nes yngs­te vin­ner. Pri­sen er på 250.000 kro­ner.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Lohn­dal får pri­sen for ori­gi­na­li­te­ten han viser i sine mange pub­li­ka­sjo­ner på høyt in­ter­na­sjo­nalt nivå, iføl­ge ko­mi­te­en.

Lohn­dal er al­le­re­de et in­ter­na­sjo­nalt navn innen ling­vis­tik­ken. Han fors­ker in­nen­for fag­mil­jø­et be­teg­net som for­mell gram­ma­tikk og chomsky­ansk ling­vis­tikk.

Lohn­dal er første­ama­nu­en­sis ved In­sti­tutt for språk og lit­te­ra­tur ved NTNU i Trond­heim.

NTB