Josef Begun (i midten) var i sin tid en verdenskjent jødisk samvittighetsfange i Sovjetunionen. Michael Melchior (t.v.) var en av initiativtakerne til å starte HJH for 20 år siden. Til høyre dagens styreleder i HJH, Øyvind Bernatek.

HJH feiret 20 år

Hjelp Jødene Hjem (HJH) ble startet i 1990, da russiske jøder fikk anledning til å utvandre til Israel. Målet var å samle inn 10 millioner kroner til prosjekter til støtte for disse og andre innvandrere. 20 år senere har HJH samlet inn 200 millioner. Mandag feiret de 20-årsjubileum.

- Hjelp Jødene Hjem (HJH) består av en mangfoldig blanding av støttespillere.  Både jøder, kristne og ikke-religiøse. Våre politiske oppfatninger kan variere sterkt. Men HJHs formål har vi felles.  Den givergleden som har vært vist gjennom 20 år er vel verdt å sette pris på og å feire, sier styreleder Øyvind Bernatek i HJH.- Frarøvet menneskerettigheter
  - Russiske jøder var undertrykket og frarøvet grunnleggende menneskerettigheter. Vi fikk ikke lov til å være jøder i det landet hvor vi bodde, sa Josef Begun, som var hovedtaler på jubileumsfesten i Storsalen i Oslo.
  Han søkte om utreise fra Sovjetunionen i 1971, men det skulle gå 17 år før han fikk ønsket oppfylt. I mellomtiden ble han tre ganger dømt til opphold i arbeidsleire, og tilbrakte totalt ti år som fange. Årsaken var at myndighetene mente han drev anti-sovjetisk virksomhet, blant annet fordi han underviste i hebraisk.
 To millioner russiske jøder ble drept under holocaust. - Etterpå drepte Stalins regime de beste jødiske forfattere og kunstnere som hadde overlevd krigen. Kjernen i politikken overfor jødene var at deres jødiskhet skulle utryddes, fortalte Begun til forsamlingen.
  Han sa at den store oppvåkningen for Israel og jødiske røtter kom etter seksdagerskrigen i 1968.
  - Jeg har spurt meg selv hvorfor supermakten Sovjetunionen ikke greide å knuse vår identitet. Jeg mener det kom av at vi kjempet for en rettferdig sak, og at vi hadde mange rundt om i verden som støttet oss, både jøder og andre, sa han.
  Under oppholdet i Norge har Begun blant annet møtt utenriksminister Jonas Gahr Støre. Begun sa det gjorde sterkt inntrykk på ham å høre at Støre, som ung student i Paris, deltok i demonstrasjoner for å få satt Begun fri.
 Til forsamlingen viste han fram et armbånd han hadde fått av president Ronald Reagan da Begun møtte den amerikanske presidenten i Det hvite hus. Armbåndet hadde Reagan selv båret for å minne seg selv på de russiske jødenes situasjon.  På armbåndet var inngravert Josef Begun - Sions fange. Begun overrakte armbåndet som en gave til HJH med takk for det arbeidet organisasjonen har gjort.- Overgikk vår fantasi
  Overrabbiner for Norge, Michael Melchior fortalte om oppstarten av HJH.
  - I 1990, da portene ble åpnet for at russiske jøder fikk emigrere til Israel, sa vi at 400 000 russiske jøder ville benytte seg av muligheten. Det trodde vi vel knapt på selv. Og sovjetiske myndigheter mente det var snakk om bare 25 000 - 30 000. Men utvandringen til Israel overgikk våre villeste fantasier, sa Melchior. Han mener HJHs støtte til ulike prosjekter for innvandrere i Israel er en innsats som har vært med å hjelpe hundretusener av mennesker til en bedre start og en lettere integrering i sitt nye hjemland.
 Blant dem som hilste og takket 20-årsjubilanten for innsatsen var Israels ambassadør i Norge, Michael Eligal. Stortingsrepresentant Laila Dåvøy (KrF) hilste fra Israels Venner på Stortinget og takket HJH for den innsatsen de har gjort både når det gjelder å hjelpe jødiske innvandrere i Israel og når det gjelder det informasjonsarbeidet HJH gjør her hjemme. Det var også hilsener fra direktør Eli Zarkhin fra Israel Associaton for Immigrant Children og fra daglig leder Marvel Gulbrandsen i Immigranthjælpen i Danmark. Ensemblet Glorioso Classico stod for musikkinnslagene. KPK