- Hjerteskjærende urettferdig med bortførte skolejenter

Statsminister Erna Solberg føler med de 200 skolejentene som er kidnappet av en terrorgruppe og nå er «til salgs» i Nigeria. Plan Norge ber Solberg bidra til å sette jentene fri.

- Det er ikke vans­ke­lig å fore­stil­le seg den for­tvi­lel­se som mødre, fedre og søs­ken nå opp­le­ver, sa parti­le­der Erna Sol­berg til Høy­res lands­møte i går.

De over 200 skole­jen­te­ne i Ni­ge­ria som ble bort­ført av den isla­mis­tis­ke ter­ror­grup­pen Boko Haram midt i april, får nå opp­merk­som­het fra hele ver­den.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Det er en hjerte­skjæ­ren­de urett­fer­dig­het, sa Sol­berg.

Bi­stands­or­ga­ni­sa­sjo­nen Plan Norge ber stats­mi­nis­te­ren om å bidra til å sette jen­te­ne fri.

- Jen­ters rett til ut­dan­ning er under an­grep. Norge må tilby sin hjelp for å få jen­te­ne til­ba­ke og få på plass et sys­tem for å be­skyt­te jen­ter. Norge må kon­tak­ter FN og si at vi er vil­li­ge til å hjel­pe, sier Per Kris­ti­an Sber­to­li, po­li­tisk råd­gi­ver i Plan Norge, til Dagen.

Les også: Gina og Nnakaenyi mobiliserer til #BringBackOurGirls-demonstrasjon i Oslo

Kon­flikt­om­rå­der

Parti­le­der Sol­berg lovet i går ikke umid­del­bar bi­stand til de bort­før­te jen­te­ne, men un­der­stre­ket at lik rett til ut­dan­ning for både gut­ter og jen­ter vil bli en ho­ved­prio­ri­tet i re­gje­rin­gens ut­vik­lings­po­li­tikk.

- Halv­par­ten av barna som ikke får ut­dan­ning kom­mer fra kon­flikt­om­rå­der, sa hun til lands­mø­tet og nevn­te også Sy­ria­kri­gen og at­ten­ta­tet på Mala­la i Pa­kis­tan.

- Jen­ters ut­dan­ning må få en vik­ti­ge­re plass i det in­ter­na­sjo­na­le ut­vik­lings­ar­bei­det og i FNs nye tu­sen­års­mål. Men først må vi gå foran og øke våre egne be­vilg­nin­ger. Det er en helt feil prio­ri­te­ring når an­de­len norsk bi­stand til ut­dan­ning er nes­ten hal­vert fra 2005 til 2013, sa Sol­berg.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Mer til ut­dan­ning

Hun lover å øke bi­stan­den til jen­ter i ut­vik­lings­land. Det er Plan Norge glad for.

- Det er strå­len­de at hun gjen­tar løf­tet med å fo­ku­se­re på jen­ters ut­dan­ning og sier at det er god ut­vik­lings­po­li­tikk. Vi har høye for­vent­nin­ger til stor­tings­mel­din­gen som skal komme før som­mer­en.

Der håper vi på kon­kre­te sig­na­ler om at Norge skal følge opp løf­ter om le­der­skap po­li­tisk, øko­no­misk og fag­lig. Den store tes­ten på det øko­no­misk kom­mer i for­sla­get til stats­bud­sjett for neste år, sier Sber­to­li.

Da reg­ner han med minst 250 mil­lio­ner kro­ner eks­tra blir gitt til jente­ut­dan­ning.

- Vel så vik­tig er de gode sig­na­le­ne om at re­gje­rin­gen øns­ker å ta po­li­tisk le­der­skap og sørge for at land i sør prio­ri­te­rer jen­ters ut­dan­ning høy­ere. I til­legg må vi få flere gi­ver­land med på å gi bi­stand til ut­dan­ning, sier Sber­to­li.

Klima­til­tak

- En ut­dan­net jente kan ikke bare løfte seg selv, men fa­mi­li­en sin, lo­kal­sam­fun­net og lan­det sitt ut av fat­tig­dom, un­der­stre­ket Sol­berg i sin tale.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hun løf­tet også opp for­sterk­nin­gen av klima­til­tak som en måte å be­kjem­pe fat­tig­dom på.

- De tre neste årene skal vi øke be­vilg­nin­ge­ne til klima­fon­det for miljø­tek­no­lo­gi med 12,75 mil­li­ar­der kro­ner mer enn klima­for­li­ket leg­ger opp til, sier Sol­berg.

DAGEN

Høyres landsmøte

I helgen er Høyre samlet på Gardermoen for å velge ledere og diskutere over 70 resolusjoner.

Sør-Trøndelag Høyre foreslår å gi mer av bistandsbudsjettet til særlig jenters utdanningsmuligheter, men gi til færre land og kutte støtten til land som ikke har rett utvikling når det gjelder menneskerettigheter, demokrati og korrupsjon.

Les også
Bortføringene kan bli et vende-punkt i kampen mot Boko Haram
Les også
#BringBackOurGirls-markering i Oslo