Historiske samtaler mellom USA og Iran

For førs­te gang på over 30 år skal Iran og USA tors­dag møtes til sam­ta­ler på uten­riks­mi­nis­ter­nivå i FN. - Det er et nå eller aldri for di­plo­ma­ti­et, mener norsk fors­ker.

Denne uka talte Irans ny­valg­te pre­si­dent Has­san Rou­ha­ni til FN, og ho­ved­bud­ska­pet var mo­de­ra­sjon, dia­log og ra­sjo­na­li­tet. Tonen var helt an­ner­le­des enn hans kom­pro­miss­løse og kon­fron­te­ren­de for­gjen­ger Mah­moud Ah­ma­dine­jad.

Is­ra­els stats­mi­nis­ter Ben­ja­min Netanyahu gikk raskt ut og sa at man ikke skal la seg lure av den milde språk­drak­ten, mens USAs pre­si­dent Ba­rack Obama øns­ket teg­ne­ne på en ny mo­de­rat kurs vel­kom­men.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Tonen er ny, men strids­te­ma­ene de samme, skri­verBBCs kom­men­ta­tor Jere­my Bowen.

- Så langt er hå­pe­ne om tøvær i for­hol­det mel­lom Iran og Ves­ten ba­sert på atmo­sfæ­re, ikke sub­stans skri­ver Bowen.

På alvor

Se­nior­fors­ker Kje­til Selv­ik ved Chris­ti­an Michel­se­ns in­sti­tutt mener imid­ler­tid det er all grunn for Ves­ten til å ta Rou­ha­nis bud­skap på alvor.

- Han vant pre­si­dent­val­get i Iran på sitt løfte om mo­de­ra­sjon og dia­log. Dette er ingen skinn­pro­sess, men hans po­li­tis­ke pro­sjekt, sier Selv­ik.

Fors­ke­ren un­der­stre­ker at Rou­ha­ni må le­ve­re let­tel­ser i sank­sjo­ne­ne.

- Den van­li­ge ira­ner har det svært vans­ke­lig på grunn av sank­sjo­nen, sier Selv­ik.

Både Rou­ha­nis tale i FN og det fak­tum at USAs uten­riks­mi­nis­ter John Kerry møter sin irans­ke kol­le­ga Mo­hammad Javad Zarif for sam­ta­ler om atom­pro­gram­met tors­dag, re­pre­sen­te­rer en mile­pæl, mener Selv­ik.

- Jeg vil tro at mø­te­ne ikke fører til umid­del­ba­re re­sul­ta­ter, til det er av­stan­den for stor. Men møtet i seg selv er svært be­tyd­nings­fullt, un­der­stre­ker han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Nå eller aldri

Iran og USA har ingen di­plo­ma­tisk for­bin­del­se i dag, og lan­de­ne har ikke møt­tes på høyt di­plo­ma­tisk nivå på over 30 år.

Selv­ik mener også det er av stor be­tyd­ning at Obama sit­ter ved mak­ten.

- USAs tid­li­ge­re pre­si­dent Geor­ge W. Bush plas­ser­te Iran i ond­ska­pens akse, det var ingen dra­hjelp for Irans da­væ­ren­de re­for­mist­pre­si­dent Mo­ham­med Khata­mi, som hadde sterk mot­stand blant de kom­pro­miss­løse i hjem­lan­det.

I sin FN-tale ons­dag tok Obama også til orde for en di­plo­ma­tisk vei for å løse kon­flik­ten med Iran.

- Det er der­for et nå eller aldri. Der­som Rou­ha­ni ikke opp­når noe ved sin dia­log­lin­je, vil det gi ny am­mu­ni­sjon til den siden i Iran som står på en hard linje.

Selv­ik sier at Rou­ha­ni også gikk til valg på re­for­mer in­ternt i Iran.

- Men i mot­set­ning til Khata­mi ka­rak­te­ri­se­rer han seg ikke som re­for­mist. Rou­ha­ni kal­ler seg selv mo­de­rat, og har en langt mer for­sik­tig linje enn Khata­mi. Han har også svært tette bånd til Irans høy­es­te leder aya­tol­la Ali Kha­menei. Der­for har han også stør­re sjan­se for å lyk­kes med sitt po­li­tis­ke pro­sjekt om en grad­vis åp­ning av Irans po­li­tikk in­ternt og for­bed­ring av for­hol­det til om­ver­den.

Avi­ser po­si­ti­ve

Flere irans­ke aviser, som ikke er kjent for å skri­ve pent om USA, hils­te ons­dag Oba­mas tale til FNs ho­ved­for­sam­ling vel­kom­men.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Obama har åpnet et nytt spor i for­hol­det mel­lom de to lan­de­ne som har en dyp uenig­het seg imel­lom, og som ikke har hatt di­plo­ma­tis­ke for­bin­del­ser siden 1980, skri­ver re­form­avi­sa Shar­gh.

Den mer kon­ser­va­ti­ve avise Jom­hou­ri Es­la­mi no­ter­te seg at USA ikke ar­bei­der for re­gime­end­rin­ger i Iran. (©NTB)