Historisk vedtak om å fjerne foreldelse

Drapsmenn og seksualforbrytere skal aldri kunne føle seg trygge på ikke å bli innhentet av loven, uansett hvor lang tid det er gått siden forbrytelsen skjedde.

Tors­dag kveld ved­tok nem­lig Stor­tin­get å gå inn for å fjer­ne for­el­del­ses­fris­ten for brudd på draps-, vold­tekts- og barne­over­g­reps­be­stem­mel­se­ne i straffe­lo­ven.

Saker som al­le­re­de er for­el­det, vil der­imot ikke bli om­fat­tet fordi Grunn­lo­ven for­byr å gi lover til­bake­vir­ken­de kraft.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Det skal ikke len­ger være noen en­de­lig gren­se for når man kan stil­les for ret­ten for slike for­bry­tel­ser. Det betyr at hvis det fram­kom­mer nye bevis i en sak, eller nye me­to­der å vur­de­re bevis på, så kan det set­tes i gang straffe­pro­sess uan­sett når, sier jus­tis­mi­nis­terAn­ders Anund­sen (Frp) til NRK.

Anund­sen lover fort­gang i den siste fasen av lov­pro­ses­sen, slik at re­gje­rin­gen svært raskt vil frem­me det for­mel­le for­sla­get for Stor­tin­get. Stor­tings­re­pre­sen­tant Kjell In­golf Rop­stad for Kris­te­lig Folke­par­ti be­kref­ter over­for NTB at et en­de­lig lov­ved­tak tro­lig vil finne sted i løpet av de kom­men­de fire-fem ukene.

Venst­re stem­te imot

Ved­ta­ket tors­dag kveld hadde et bredt fler­tall bak seg i Stor­tin­get og sam­let alle par­ti­er, med unn­tak av Venst­re. Stor­tings­re­pre­sen­tant Ise­lin Nybø (V) po­eng­te­rer at ut­red­nings­sek­sjo­nen i na­sjo­nal­for­sam­lin­gen bare har klart å finne én sak som er blitt opp­klart etter at for­el­del­ses­fris­ten utløp. Da til­sto gjer­nings­man­nen nett­opp fordi det ikke var noe ri­si­ko for å bli straf­fet.

- Ikke bare er for­el­del­ses­fris­ten et grunn­leg­gen­de prin­sipp i vårt straffe­retts­sys­tem. Vi vet også at bevis svek­kes over tid, og at fjer­ning av for­el­del­ses­fris­ten der­for gir økt fare for jus­tis­mord. Be­ho­vet for straff blir også mind­re når det er gått så lang tid, sier hun til NTB.

Klart for lov­for­slag

Det var den rødgrøn­ne re­gje­rin­gen som først ut­re­det og send­te for­sla­get på hø­ring, mens den blå­blå fulg­te opp med å pro­gram­fes­te det i sin re­gje­rings­er­klæ­ring. Iføl­ge Nybø fram­kom­mer det ster­ke inn­ven­din­ger i hø­rings­sva­re­ne, på linje med dem hun selv frem­met i stor­tings­de­bat­ten tors­dag.

For­melt ble ved­ta­ket fat­tet etter for­slag fra Kris­te­lig Folke­par­ti og en­stem­mig inn­stil­ling fra jus­tis­ko­mi­te­en om å be re­gje­rin­gen komme til Stor­tin­get med lov­for­slag. Det betyr at for­el­del­ses­fris­ten i pa­ra­gra­fe­ne 192 førs­te ledd (vold­tekt), 195 (over­grep mot barn under 14 år), 196 (over­grep mot barn under 16 år) og 233 (drap) blir fjer­net.

- De siste årene er det gjort store tek­no­lo­gis­ke frem­skritt som gir oss mu­lig­het til å finne gjer­nings­per­sonen etter lang tid gjen­nom for ek­sem­pel bio­lo­gis­ke spor. Da er det av­gjø­ren­de at det også er mulig å dømme gjer­nings­per­sonen, sier Kjell In­golf Rop­stad.

(©NTB)