Historiker: - Salgspotesial i nazimiljø

Religionshistorikeren Terje Emberland tror nyutgivelsen av Zions Vises Protokoller kan ha et salgspotensial i nynazistiske miljøer i Norge.

Emberland er en av Norges fremste kjennerne av nazistisk ideologi. Han har spesialisert seg på åndsstrømningene rundt de fascistiske og nasjonalistiske miljøene i mellomkrigstiden. Terje Emberland kjenner godt til den utgaven av Zions Vises Protokoller fra 1920 som Bergmann forlag nå har gitt ut på nytt.

?Christian Identity?

- Det ville vært interessant å få denne utgivelsen vurdert opp mot rasismeparagrafen i straffeloven. Men den mest effektive måten å stoppe boken på ville kanskje vært å bruke copyrightbestemmelsene. Bergmanns utgivelse kan være et brudd på åndsverksloven både i forhold til originalforlaget fra 1920 og oversetteren eller vedkommendes etterkommere, mener Emberland.

Han tror utgivelsen blir tatt godt imot i de nynazistiske miljøene i Norge.
- Zions Vises Protokoller er en meget sentral bok i høyreekstreme kretser over hele verden. Den fungerer fortsatt som en legitimering av politisk voldsbruk, sier Terje Emberland.

Religionshistorikeren har også lest Stig Bergmanns artikler på Internet.

- Bergmann er så langt jeg vet den første nordmannen som gjør seg til talsmann for åndsretningen ?Christian Identity?. Denne ideologien springer ut fra tanken om at de anglosaksiske eller ariske folkeslag egentlig er Israels tapte stamme.

I dag er ?Christian Identity?-tankegodset den viktigste ideologien i amerikansk høyreekstremisme og blant nazistiske terrorgrupper, forklarer Emberland.

Vurderer politianmeldelse

Norsk Israelsenter vurderer å anmelde Stig Bergmann til politiet for brudd på rasismeparagrafen.

- Zions Vises protokoller er en bok som drypper av jødisk blod, sier leder for Norsk Israelsenter Erez Uriely (NIS) til Magazinet. NIS er en organisasjon som kjemper mot antisemittisme og for Israel. Organisasjonen vil nå vurdere om det er formålstjenlig å politianmelde Stig Bergmann for rasisme.

- Bergmann sprer klassisk nazistisk propaganda. Han gir moralsk støtte til de som vil bruke vold mot jøder. Dette må stoppes, mener Uriely.

Les mer i dagens utgave av Magazinet

Vebjørn K. Selbekk