VIL BEKLAGE: Bjørn Westlie mener NS-barn i alt­for stor grad for­sva­rer sine for­eld­res hand­lin­ger under kri­gen. Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix

Historiker mener NS-barn må beklage overgrep

For­fat­ter, his­to­ri­ker, jour­na­list, høy­skole­lek­tor og NS-barn Bjørn West­lie mener etter­kom­me­re av nors­ke na­zis­ter må be­kla­ge over­gre­pe­ne som for­eld­re­ne gjor­de mot blant andre jøder under kri­gen.

West­lie er sønn av et NS-med­lem. Han mener alle nors­ke NS-barn må ta ty­de­lig stand­punkt mot det deres fedre var med på. De må mar­ke­re at de ikke har sym­pa­ti for na­zis­me, slår han fast over­forDags­avi­sen.

- Fordi så mange av NS-bar­na er tause, er det mange som tror at vi mener det samme som våre fedre og mødre. Dette er åpen­bart et pro­blem selv så mange år etter­på, sier West­lie.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han mener at NS-barn i alt­for stor grad for­sva­rer sine for­eld­res hand­lin­ger under kri­gen.

Mye taushet

West­lie får støt­te fra Knut En­gel­skjøn. Også hans far var NS-med­lem.

- Helt ube­ret­ti­get blir det vi kal­ler NS-barn sett på som om de står last og brast med for­eld­re­ne sine. Dette skyl­des del­vis at så mange er tause om dette, og del­vis at det fin­nes en­kelt­per­soner som mi­ni­ma­li­se­rer na­zis­te­nes ugjer­nin­ger. Jeg levde i den il­lu­sjon at alle NS-barn var anti­na­zis­ter, men det er de ikke, sier En­gel­skjøn.

Håper på positiv respons 

I et inn­legg i Dags­avi­sen tar de to til orde for at etter­kom­mer­ne etter NS-med­lem­mer ikke minst må be­kla­ge over­gre­pe­ne som nors­ke jøder ble ut­satt for.

De to håper NS-barn vil rea­ge­re po­si­tivt på ut­spil­let.

- Jeg liker ikke den måten jø­de­ne hav­ner i skvis på. Det er ikke all­tid en­kelt å skil­le mel­lom hva som er kri­tikk av den is­ra­els­ke re­gje­rin­gen og anti­jø­dis­ke hold­nin­ger, sier En­gel­skjøn.

(NTB)