Tidligere utenriksminister Hillary Clinton er storfavoritt til å bli Demokratenes presidentkandidat om to år. I år har hun drevet valgkamp for en rekke demokratiske kandidater, blant dem senator Jeanne Shaheen i New Hampshire. Foto: Brian Snyder / Reuters / NTB scanpix

Hillary Clinton er storfavoritt om to år

Med kongressvalget vel overstått starter valgkampen for alvor fram mot presidentvalget i USA om to år. Der er Hillary Clinton inntil videre storfavoritt.

Om Republikanerne hadde et jubelvalg tirsdag, og president Barack Obama derfor får en utfordrende siste toårs-periode som president, kan det likevel ligge an til et godt år for Demokratene i 2016.

Les også: Republikanerne har fått flertall i Kongressen

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Se den republikanske feiringen i NRKs reportasje:

Men oppslutningen er bare på rundt 12 prosent blant republikanske velgere, omtrent likt med Jeb Bush, som har vært guvernør i Florida, er broren til tidligere president George W. Bush og sønn av tidligere president George H.W. Bush.

Skulle Bush bli kandidaten, kan vi få et nytt fascinerende oppgjør mellom to politiske dynastier i USA – Clinton-ekteparet og Bush-klanen.

Bitre Busher

Bitterheten var stor i Bush-familien da Bill Clinton slo ut Bush senior i 1992, men omgjengelige Bill er siden blitt gode venner med både senior og junior, og de har stilt opp sammen både for Haiti etter jordskjelvet og Afrika.

Andre håpefulle republikanere er New Jerseys guvernør Chris Christie, tidligere Arkansas-guvernør Mike Huckabee, tidligere visepresidentkandidat Paul Ryan, Texas' guvernør Rick Perry og den cubansk-ættede Florida-senatoren Marco Rubio.

Fordi ingen peker seg klart ut, har til og med taperen fra forrige valg, Mitt Romney, begynt å lure på om han skal stille på nytt.

Demografisk utvikling

Selv om Demokratene led nederlag tirsdag, gjør den demografiske utviklingen at Demokratene kan se framtiden lyst i møte, iallfall når det gjelder Det hvite hus.

Med Republikanernes nåværende politiske linje kan de ende som evige tapere i presidentvalg fordi de mangler støtte i velgergruppene som vokser mest, særlig hispanics – spansktalende innvandrere fra Mexico og Mellom-Amerika, som ønsker en innvandringsreform som kan gi 11 millioner innvandrere lovlig opphold.

Mange eksperter mener Republikanerne løser sitt latinos-problem ved å nominere Marco Rubio. Men de fleste hispanics føler motvilje mot cubanerne, som helt siden revolusjonen på Cuba er blitt ønsket velkommen i USA mens andre må snike seg over grensa, og i mange tilfeller er blitt rike og konservative i Florida.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Republikanernes konservative sosial- og familiepolitikk gjør dessuten at de står svakt hos yngre og kvinner, og fra før har de minimal støtte blant svarte og jøder.

Den eneste velgergruppa som klart støtter Republikanerne, er eldre hvite og hvite arbeidere, en gruppe som om få år er blitt mindretall i USA.

Les også
Republikanerne har fått flertall i Kongressen
Les også
Ny kåring: Verdens beste land å leve i