NY RAPPORT: Ifølge en rapport fra HRW angriper regjeringspartiet Lov og rettferdighetspartiet (PiS) kvinneorganisasjoner. Bildet er fra PiS-leder Jaroslaw Kaczynskis tale under et partimøte i Warzawa 15. desember 2018. Foto: Alik Keplicz, AP Photo / NTB scanpix

Hevder «kvinners rettigheter» er i fare

Den polske regjeringens målrettede angrep mot rettighetsaktivister, setter kvinners rettigheter og sikkerhet i fare, viser ny rapport fra Human Rights Watch.

Mer enn to år etter de første masseprotestene mot lovforslaget om å totalforby abort i Polen, som allerede har en av de mest restriktive abortlovgivningene i Europa, angriper det høyrepopulistiske regjeringspartiet Lov og rettferdighetspartiet (PiS) kvinneorganisasjoner og -rettighetsaktivister, viser HRW-rapporten«Når regjeringen puster meg i nakken: Angrep på kvinners rettigheter i Polen».

Angrepene er i form av razziaer mot gruppekontor, finansieringsnektelse, offentlige svertekampanjer og disiplinære tiltak, og de skjer ofte ubegrunnet og med liten eller ingen advarsel, ifølge rapporten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

HRW har blant annet avdekket at myndighetspersoner som har støttet de kvinnelige rettighetsgruppene har måttet møte i disiplinærhøringer og blitt truet med at de vil miste jobben om de fortsetter.

Skremmetaktikk

Det er også avdekket at regjeringen ikke har klart å motvirke offentlige svertekampanjer mot politikere og grupper som støtter rettighetsorganisasjonene og har stemplet arbeidet deres som farlig for familier og såkalte tradisjonelle polske verdier. Ved noen anledninger skal regjeringen også ha støttet kampanjene.

– Å bruke skremmetaktikk for å undergrave disse gruppene er bare nok et forsøk fra den polske regjeringen på å angripe kvinners rettigheter, sier Hillary Margolis i HRW, som forsker på kvinners rettigheter.

– Aktivister er blitt gjort til mål kun fordi de hjelper overgrepsofre eller fordi de støtter grunnleggende rettigheter til reproduktiv helse og fredelige protester, sier hun.

HRW har intervjuet 30 aktivister, representanter fra ikke-statlige organisasjoner og deltakere i eller tilhengere av kvinners rettighetsspørsmål i Polen, samt myndighetspersoner.