Hett om vigsel i Kirkerådet

Selv om nåværende Kirkeråd har flertall mot kirkelig vigsel av likekjønnede, ber de Kirkemøtet innføre dette. Årsaken: kirkens enhet.

– Noe av problemet for meg er at Bispemøtets vedtak ikke speiler mitt syn, sa Kristin Gunleiksrud Raaum når Kirkerådet igjen diskuterte saken om vigsel av likekjønnede i Den norske kirke.

Dermed fremmet hun motforslag. Dette ble etter en lang debatt nedstemt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Bispemøtet har kommet frem til et konsensusvedtak som er enstemmig. Flere av biskopene, på begge sider av den teologiske skala, har ikke fått gjennom sitt primære syn. Men de ønsker å gjøre sitt for å holde kirken samlet.

Et premiss for biskopene var også at det skulle bli to liturgier. Biskop Halvor Nordhaug, som er preses i Helga Haugland Byfugliens sykefravær, var meget klar på viktigheten av to liturgier.

– Vi har bundet hverandre til denne masten, jeg taler på vegne av hele kollegiet. Det røyner hardt for flere, også for de som vil gå lenger. Men ser ikke for meg noen annen plattform enn denne, sa han.

En liturgi

Gunleiksrud Raaum sitter i styret til Åpen folkekirke, som har vært klare på at de vil ha én felles liturgi. Hun er het kandidat til å ta over som leder av Kirkerådet og derfor var det flere som ba henne om å klargjøre hva hun ønsket - en eller to liturgier. Etter noen replikker på hennes innlegg, og i lys av at Åpen folkekirke både i Vårt Land og i Dagen fortsatte å kreve én liturgi, sa hun følgende.

– Jeg ønsker meg en liturgi som er for alle. Men når man diskuterer én eller to liturgier er det mange måter å løse det på.

Enhet

Kirkerådets sammensetning på nåværende tidspunkt vil gi et flertall mot liturgi for vigsel av likekjønnede. Men samtlige av de som egentlig er i mot, argumenterte for å støtte biskopenes forslag. Deres kronargument over noe var å holde kirkens enhet. Egil Morland var den eneste som sa han ikke kunne stemme for biskopenes forslag - uansett.

– Det paradoksale er at vi nå har et kirkeråd med flertall i mot likejønnet vigsel, som vil oversende et forlag til Kirkemøtet som går inn for vigsel.

I løpet av debatten var det flere av delegatene som er imot likekjønnede vigsel, som likevel signaliserte at de kunne stemme mot forslaget som lå på bordet. Dette fordi det ble foreslått endringer i ordlyden som ville vanne ut den nevnte enheten. Men etter en pause og en del samsnakking ble alle endringsforslag, bortsett fra Gunleiksrud Raaum sitt, frafalt. Dermed ble det bare Egil Morland som stemte mot at Kirkerådet foreslår at Kirkemøtet skal starte arbeidet med vigselsliturgi.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også:

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg avDagen.