LEIER UT: Hans Olav Rørheim (to bilder) leier gjerne ut hus til flyktninger via Sandnes kommune. Han kjenner mange som sliter med utleie på grunn av oljekrisa.

Her leier de gjerne ut til flyktninger

Folk ringer ned Sandnes kommune for å leie ut bolig til våre nye landsmenn. Oljekrisa har gitt bosettingsboom i Stavanger-regionen.

Mens mange kommuner sliter med å bosette de 5000 flyktningene som sitter på asylmottak, har situasjonen snudd i Stavanger-regionen.

– Vi har en enorm pågang av personer og foretak som ønsker å leie ut til Sandnes kommune, sier Margrethe Sele, leder for Flyktningenheten i Sandnes.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LES: – La oss få komme til Norge

På grunn av uro, kutt og nedgang i olje- og gassbransjen har mange utenlandske konsulenter flyttet hjem igjen. Dermed har leieprisen i Stavanger og Sandnes falt som en stein det siste året, og mange hus og leiligheter står tomme.

Før helgen var nesten 760 boliger til leie på finn.no i Stavanger. Det er dobbelt så mange som på samme tid for to år siden, ifølge Utleiemegleren Stavanger. Særlig to- og tre-romsleiligheter er blitt billigere å leie.

Sosialt engasjerte

Flere ledige leiligheter betyr også at det er flere steder å bosette flyktninger.

– Leiemarkedet er blitt mye bedre på grunn av nedgangen i olja, sier Sele.

Så langt i år har Sandnes kommune bosatt 64 personer av kvoten på totalt 73. Bystyret vedtok 19. mai å ta i mot tre ekstra enslige, mindreårige flyktninger.

– Mange henvender seg til oss og ønsker å leie ut til flyktninger. De har gjerne et sosialt engasjement og ønsker å bidra. Mange går også ned i pris for å leie til kommunen, sier Sele i Flyktningenheten i Sandnes.

Kommunen benytter bare private boliger til å bosette flyktninger, fordi de har få kommunale boliger. Fra å slite fælt med å finne ledige hus og leiligheter, har kommunen nå mer enn nok å tilby flyktningene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er en helt ny situasjon. Det er også private utleiere som ser at kommunen er en trygg leietaker, sier Sele.

Kommunen har blant annet en miljøvaktmester som stiller opp når det er utfordringer med boligene.

– Noen av flyktningene har lavere boevne når de kommer, eller er ikke vant til å bo i slike hus. Vi er opptatt av å følge leieforholdene tett opp, sier Sele.

Husstell og boligkjøp er også tema i introduksjonsprogrammet flyktningene må gjennom.

– Da lærer de alt fra å stelle et hus og rense vifter og sluker, frem til å kjøpe bolig. Vårt fokus er å få flyktningene selvhjulpet så snart som mulig på alle felt, også når det gjelder bolig.

Leier ut to hus

En av dem som leier ut er Jon Rørheim, som selv jobber i oljeservice-bransjen.

I fjor tok han kontakt med Sandnes kommune og fikk leid ut et hus via kommunen til en familie med flyktninger til 13.500 kroner i måneden.

Tirsdag leier han ut nok et hus til tre enslige flyktninger. Begge husene er i Sandnes.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Du får alltid betalt av kommunen, og de betaler på tida, sier Rørheim om hvorfor han leier ut til flyktninger.

Det eneste negative er at kommunen betaler 2-3.000 kroner under markedspris, påpeker han.

– Men så er det også kjekt at flyktninger har en plass å bo. Da kan jeg like greit hjelpe til med det, sier Rørheim.

Han kjenner flere som har mistet jobben i oljebransjen, og har hørt om folk som sliter med å få leid ut hus og leiligheter.

Tar imot flere

Også i Stavanger merker Flyktningseksjonen at det er blitt lettere å bosette flyktninger. Stavanger kommune bruker først og fremst kommunale boliger, men har også åpnet for at enslige flyktninger kan finne private leiligheter selv.

– Vi har hatt større pågang enn tidligere år av flyktninger som har funnet hus selv, sier virksomhetsleder Anne Synnøve Børveit.

Kommunen har tidligere vedtatt å bosette 120 flyktninger. 20 av dem er enslige mindreårige, som barnevernstjenesten tar seg av.

Så langt i år har Flyktningseksjonen bosatt 65 personer, og flere er på gang utover sommeren. Børtveit regner med å passere 70 før august.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Trenger ressurser

Og flere skal det bli. Torsdag vedtok formannskapet i Stavanger å øke kvoten med totalt 104, slik at kommune skal ta i mot 344 fordelt på 2015 og 2016.

– Statsråden har bedt oss om å ta imot flere. Det skal vi gjøre. Får vi penger, så tar vi imot de syriske flyktningene også, sa Venstres Per A. Thorbjørnsen, ifølge Stavanger Aftenblad.

Børtveit i Flyktningtjenesten tror at Stavanger gjennom økt bruk av private boliger kan greie å bosette hele kvoten på to år. Bystyret har også vært positive til å bosette totalt 250 syriske flyktninger over to år, men da er forutsetningen at staten dekker alle utgiftene både på kort og lang sikt.

Det er uvisst om dette vil bli satt ut i livet og om det kommer i tillegg til kvoten 344 flyktninger, ifølge Børtveit.

Selv om det er lett å få husvære, er det fortsatt utfordringer med å gi flyktninger et godt nok tilbud når de kommer seg på plass.

For at Stavanger skal greie å bosette flere flyktninger, mener rådmann Inger Østensjø at flere må leie private boliger, og at det må bli økt kapasitet i barnevernstjenesten og i introduksjonsprogrammet.

– Med flere flyktninger må alle tjenesteområdene som arbeider med flyktninger ha større kapasitet, sier Sele i Sandnes kommune.

Bosetting

Hittil har kommunene sagt ja til å ta imot om lag 8300 personer i 2015.

Inkluderingsminister Solveig Horne (FrP) har bedt alle kommuner om å kartlegge hvor mange ekstra flyktninger de kan bosette i 2015 og 2016.

Forrige uke ble det flertall på Stortinget for å øke kvoten for syriske overføringsflyktninger fra 1.500 til 2.000 i 2015.

Kilde: Integrerings- og mangfoldsdirektoratet

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Frp bryter Syria-forhandlinger
Les også
Frp vil holde folkeavstemning om flyktninger
Les også
Bekrefter enighet om Syria-avtale på Stortinget
Les også
20 prosent færre asylsøkere til Norge
Les også
Enighet om avtale om Syria-flyktninger