Her har du ingen adgang, Erik Solheim!

Utviklingsminister Erik Solheim etterlyste steder i verden der "andre" ble stengt ute fra veinettet. - Her er svaret, sier leder i Norsk Israelsenter Erez Uriely.

Israelerne har bygget en sikkerhetsmur for å forhindre terrorister å sprenge barn og kvinner i luften. Sikkerhetstiltaket fra israelsk side kom under kraftige angrep fra utviklingsminister Erik Solheim under SVs landsstyremøte torsdag.

- Det er ikke mange stater på kloden, om det er noen, som har veier i et område reservert bare for en type innbyggere. Veier som bare deres egne innbyggere og noen internasjonale hjelpearbeidere kan bruke, mens palestinerne ikke får bruke dem. Hvis noen vet om et annet land, så er det bare å komme og si det til meg, sa Solheim.

Leder i Norsk Israelsenter Erez Uriely har tatt seg jobben med å gi Solheim et svar på dette. Det er en kjent sak at det eksempelvis i Saudi-Arabia er egne veier for alle som ikke er muslimer. I dette landet er det heller ikke lov å ha effekter som viser kors eller jødiske symboler.

Sendte brev

I går sendte han utviklingsministeren dokumentasjon på at det slett ikke er fritt frem i den arabiske verden.

" Vi gjør oppmerksom på at i de tilfelle der adgangen på veier til jødiske bosettinger er begrenset for arabere, er det et tiltak for å hindre ytterligere terrorisme som er rettet mot sivile jøder. En slik situasjon oppsto ikke i det åpne og demokratiske Israel før PLO-lederne Arafat og Abbas (som Norge støtter økonomisk og politisk) kom til området. Du kan således med en viss rett eventuelt hevde at dette tiltaket fratar terrorister adgangen til å utøve sin gjerning. Derimot eksisterer det en varig diskriminerende atskillelse i islams hellige land, Saudi-Arabia, og særlig omkring byene Mekka og Medina," skriver Uriely i et brev til Solheim.

- Bør være redelig

- Dette er et apartheidregime som på permanent politisk og religiøst grunnlag hindrer adgang og like rettigheter for ikke-muslimer, sier Uriely til Magazinet.

Til Solheim sier han:
- Du bør i tilknytning til dette, for redelighetens skyld og for å unngå å bli oppfattet som diskriminerende mot jøder, også gjøre ditt parti oppmerksom på at i det landet har fremdeles ingen jøder adgang til å kjøre på noen som helst vei.

- Dette er forhold vi mener at både regjeringen og Sosialistisk Venstreparti som partnere i fredsprosessen bør ta offisielt standpunkt til.

Raymond Haslien