Her er Israels utfordringer i 2013

Sikkerhet eller velferd - hva skal Benjamin Netanyahu velge?

Aldri har mulighetene for en fredsløsning mellom Israel og palestinerne vært større enn det som vil være tilfelle i 2013. Det mener forsker og Midtøstenekspert Cecilie Hellestveit. Men situasjonen i Israel er langt fra harmonisk. Israel må håndtere en rekke utfordringer det kommende året for å unngå nye kriser. 

Mange trusler

I bildeserien på denne siden gir vi deg oversikten over de største utfordringene for Israel i 2013. Sikkerhet og velferd er to nøkkelord for Israel det kommende året. Hizbollah i Libanon, Hamas blant palestinerne, Assad i Syria, Ahmadinejad i Iran og Muslimsk Brorskap i Egypt er potensielle trusler for landet som bare for noen måneder siden måtte svare etter rakettangrep fra Gaza. 

Artikkelen fortsetter under annonsen.

 For noen israelere er det likevel helt andre utfordringer som møter dem i hverdagen. Fattigdom og sosiale problemer tårner seg opp.

- Vi er i ferd med å miste vårt moralske kompass som samfunn, sier lederen for det politiske partiet Labor, og peker på Israels overdrevne fokus på sikkerhet fremfor velferd. Det blir ikke lettere av at Israel tar imot flyktninger som trenger landets velferd. Og nettopp flyktninger kan det bli flere av det kommende året både fra Afrika, Libanon, Iran og andre omkringliggende land. 

Snart valg

Denne måneden er det valg i Israel. For oss som sitter utenfor tenker vi at et valg i Israel først og fremst vil handle om sikkerhet. Men et økende krav om velferd og arbeidsplasser trykker på og kan bli avgjørende i valgkampen. Unge ledere som Stav Shaffir kan mobilisere mange unge velgere til å stemme på Labor. Det vil sette  landets sosiale og økonomiske situasjon på agendaen. 

 Utfallet av valget vil avgjøre hvordan konflikten med palestinerne utvikler seg. Blir det en tostatsløsning eller ikke? Vil Israel fortsette å tillate utbygging av nye bosetninger eller vil en eventuell ny ledelse sette foten ned? Israels indre og ytre utfordringer må bekjempes med klokskap.

 (Dagen)